Прокуратурата се произнесе за записите, в които се смята, че се чува гласът на Борисов

  • 18 декември 2020 17:01

  • 15956
  • 71
Прокуратурата се произнесе за записите, в които се смята, че се чува гласът на Борисов
© Булфото (архив)

Във връзка с множество запитвания от медии и предвид високия обществен интерес, след разрешение на наблюдаващия прокурор, Специализираната прокуратура (СП) предоставя следната информация: По сигнали на Христо Иванов, председател на политическа партия, съдържащи твърдения по разпространени в средствата за масово осведомяване аудиозаписи, „в които се чува глас, приличащ на този на министър-председателя на Република България Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г“ е образувана прокурорска преписка в СП.  Това съобщиха от пресцентъра на Специалицираната прокуратура.

Извършена е проверка по реда на чл.145, ал.1, т. 2 от ЗСВ с предмет изясняване на обстоятелствата по съдържанието на проведените разговори, с оглед установяване на данни за престъпления от общ характер. В хода на проверката са снети обяснения от Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, Владислав Горанов, Мария Филипова, Весела Стоилова, Биляна Гълъбова, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Изискани са множество документи и информация от различни учреждения и институции. За установяване на действителното съдържание на аудиозаписа е назначена техническа експертна справка, която установява идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала. 

Обвинител №1 с подробности за записа и снимките, на които се твърди, че са с премиера Борисов

Анализът на събраните материали по преписката сочи следното:

Не се установява да е провеждан визираният в сигналите разговор между министър-председателя на РБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Във връзка с твърдяната намеса на министър-председателя на РБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в дейността на АДФИ и КФН по отношение на дружеството „Еврохолд България” АД и неправомерни действия от страна на тези органи  спрямо дружеството, не са установени данни за упражнено  влияние или въздействие върху представител на посочените две институции.

Борисов за записите: Хората на Радев коварно ме "сготвиха"

В противоречие със заявеното в записа и в сигнала, се констатира, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на „Еврохолд България“ АД за периода от 2018 г. до  м. август 2020 г.

През м. април 2019г. от КФН е извършена проверка на „Еврохолд България” АД за спазването на ЗППЦК, ЗКФН и другите нормативни актове по прилагането им. Проверката е била насочена към анализиране на финансовото състояние на дружеството във връзка с изразено намерение на същото да придобие активите на „ЧЕЗ Разпределение България” АД и „ЧЕЗ Електро България” АД. Предметът на сделката налагал да се установи дали „Еврохолд България” АД има необходимия финансов ресурс не само да заплати цената по сделката, но и да поддържа адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор в Република България.

Борисов: Целта на Божков е да ме смачка с компромати, Радев ме следи с дрон

Не е установено каквото и да било въздействие от страна на министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г във връзка с наказателното производство срещу Александър Манолев. Събраните данни сочат, че наблюдаващите прокурори са изпълнявали задълженията си по НПК и са вземали решения съгласно вътрешното си убеждение, въз основа на доказателствата по делото, като не им е оказвано каквото и да било влияние в тази връзка. 

Установено е по преписката, че не са налице данни за разпореждане от страна на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, в качеството му на министър – председател, за извършване на проверка по отношение на Елена Йончева и свързани с нея лица във връзка с усвояването на средства от ЕС по оперативни програми. Доколкото са били извършвани проверки от страна на ДФЗ и други компетентни органи, то същите са били регламентирани, в съответствие със законовите правомощия на проверяващите, като липсват данни за инициатива или намеса на други длъжностни лица.

Софийска градска прокуратура се е самосезирала за записа с Бойко Борисов

По отношение на твърденията в сигнала за коментар по адрес на председателя на Народното събрание също не се установени данни за извършено престъпление от общ характер.

След анализ на събраните в хода на проверката материали наблюдаващият прокурор е достигнал до извод за липсата на достатъчно данни, въз основа на които може да се направи основателно предположение за осъществен състав на престъпление от общ характер. Поради това се е произнесъл с постановление за отказ от образуване на досъдебно производство. 

В обобщение, следва да се акцентира, че „както е посочено в постановлението на прокурора от Специализирана прокуратура, ПРБ е призвана да следи за спазване на законността и да привлича към наказателната отговорност извършилите престъпления от общ характер лица. Гражданската отговорност, дисциплинарната отговорност и всякакъв друг вид отговорности се осъществяват при различни условия. Това няма отношение към наказателния процес, наказателната репресия и се реализира от други субекти, а не от органите на съдебната власт и по реда на НПК.

Бойко Борисов се забавлява с монтажите по негов адрес

Последвайте канала на

Novini.bg
15956 71

Свързани новини

Коментари 71

Добави коментар
Northolt

2020.12.22 | 15:50

71
Значи записите са автентични все пак. Как г-н Борисов ще обясни сега отричането на истинността им преди това....!?
''правосъдието''

2020.12.20 | 18:09

70
След като се чува гласът на Борисов, ''какво правим сега''. По точно какво прави ''правосъдието''. Сигурно ще гледа добре режесиран театър.
Пенсионер

2020.12.19 | 18:50

69
И кого е обединил? По - скоро разедини хората. Плещи някакви клишета от соца и се изживява като комунистически революционер.
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.19 | 16:49

68
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ
присмиващ се

2020.12.19 | 11:54

67
демек педеристьо пак излъга
баба гицка

2020.12.18 | 20:01

59
ревете червени гниди, плачете - на пролет пак ГЕРБ на власт - завиждайте и плачете, само така ще сте добре

2020.12.19 | 07:53

66
Както на всички избори до сега, БСП ще обявят загубата си за победа.

2020.12.18 | 20:47

63
KOKO

2020.12.18 | 20:57

65
HAIDE....STIGA VE4E.....KAKVO SMJATATE,4E NARODA MALOUMEN LI????? NESHTASTNIZI,U ,,PROKARATURA,,I VSI4KI IZMISLENI BG. INSTANZII,OKOLO NEJA,KOITO PRETENDIRAT ZA ,,ZAKONNOSTTA,,????!!!!!! VSI4KI 4UHME GLASAT NA BORISOV,4UVALI SME GO I NA ZIVO-TOI E,NEGOVIJAT GLAS E. KOI GO E ZAPISAL-E NAI MALKO VAZNO. VAZNOTO E, 4E NA NIKOI NE MU PUKA NA 4ERUPKATA V BALGARIJA.EEEEEE,KAKVOTO SME SI POSJALI-TOVA SHTE SI ZANEM!

2020.12.18 | 20:51

64
НАПРОЛЕТ ЧЕРВЕНИТЕ ГНИДИ ГЕРБ СИ ОТИВАТ.
k

2020.12.18 | 17:47

21
Не сиспомням да вдигахте толкова пара, когато прочутия хидро инженер от партията на рязаните се изтъпани и ибясни, че той раздава държавните пари на обръча от фирми. Нещо много избирателно това 'общество' и платените му кресльовци.

2020.12.18 | 20:41

62

2020.12.18 | 19:07

50
...или, когато другарите получиха куфарчетата с пари!

2020.12.18 | 17:57

29
оня

2020.12.18 | 20:27

61
От това което прочетох записите са автентични но няма престъпление.

Добави коментар

Водещи новини