Съдийската колегия на ВСС прие план за поетапно възобновяване на работата с Единната информационна система на съдилищата

16 декември 2020 18:26

Съдийската колегия на ВСС прие план за поетапно възобновяване на работата с Единната информационна система на съдилищата
© Novini.bg
282 1

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие план за възобновяване на образуването на дела в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Той предвижда поетапно включване на съдилищата по съдебни райони, съобразено с тяхната натовареност и обстоятелството, че много от тях продължават да работят с ЕИСС, съобщиха от ВСС.

Съгласно плана от 1 януари 2021 г. продължават работа със системата на съдилищата в съдебния район на Апелативен съд – Велико Търново, Апелативния военен съд, Военен съд – София, Военен съд – Пловдив и Военен съд – Сливен.

Правната комисия на първо четене: Ще има специален прокурор, който ще разследва главния

От 1 март 2021 г. се включват съдилищата в съдебните райони на Апелативен съд – Бургас и Апелативен съд - Варна, Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд. На 01.04.2021 г. се включват съдилищата в съдебния район на Апелативен съд – Пловдив, а от 1 май 2021 г. тези в района на Апелативен съд – София.

Върховният касационен съд ще стартира работа с ЕИСС от 1 юни 2021 г. Колегията реши да се изготви и проведе по график задължително обучение на магистратите и съдебните служители от съответната група съдилища преди възобновяване на работата на ЕИСС, и указа на съдиите активно да работят в тестовата среда на ЕИСС до включването им по график в системата.

Определената работна група да продължи работа до нейното прекратяване с изрично решение на Пленума на ВСС, като в нейните правомощия се включат задачите по синхронизиране и усъвършенстване на ЕИСС, които да се предоставят на „Информационно обслужване“ ЕАД, за да продължи усъвършенстването на системата. Съдийската колегия предостави възможност на съдилищата, по тяхно желание да се включат в работата с ЕИСС преди определения им по график срок.

Предложението на Колегията се внася за разглеждане и произнасяне в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено за 17.12.2020 г. В него са консолидирани обсъдените от Колегията четири отделни предложения за поетапно включване на съдилищата, въз основа на критериите натовареност, материя на делата и съдебни райони.

В дискусията участваха Ивайло Филипов – изпълнителен директор на „Информационно обслужване“ ЕАД, и Снежанка Смилкова – ръководител на екипа, разработил Единната информационна система на съдилищата, към които бяха поставени въпроси, възникнали в процеса на работа със системата. Г-н Филипов съобщи, че 30% от съдилищата работят изцяло с ЕИСС, а останалите продължават администрирането на дела, образувани в системата през лятото на тази година.

Мая Йорданова
282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Глупости на тракалета

2020.12.16 | 19:57

90548
Па този прокОрор,който ще разследва Каскета кой номер каскет ще носи ?

Добави коментар

Водещи новини