КС се произнася до декември по искането на президента за комисията за проекта за нова Конституция

До началото на декември Конституционният (КС) съд ще се произнесе по искането на президента Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на временната парламентарна комисия за проекта за нова конституция. Това заяви във Велико Търново председателят на Конституционния съд Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев и уточни, че вече е отправено искането до Народното събрание за становище, съобщава БНР.

След като делото беше допуснато по същество, Конституционният съд вече е изпратил писма за становища освен до парламента и до неправителствени организации и специалисти по конституционна теория, посочи председателят на съда Борис Велчев: "Те имат един месец да дадат своите становища. Ние изпратихме писмата в началото на тази седмица, давате си сметка, че е твърде рано да започнат да пристигат, но се надявам, че в рамките на месечния срок ще дойдат тези становища. Ние ще си направим и своите анализи. И в резултат на това се надявам да не се бавим повече от началото на декември".

Президентът Радев смята, че решението за създаването на парламентарната комисия е противоконституционно, защото според действащата Конституция нова може да се приеме единствено от Велико народно събрание.  

Радев сезира КС с искане да се обяви за невалидна комисията за новата Конституция

Председателят на Конституционния съд отказа да коментира какви биха били последствията от двата възможни варианта за решение, защото делото е висящо.

Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев не коментира и искането на Съюза на съдиите, прието за сведение от Висшия съдебен съвет, за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор: "Като съдия не мога да си позволя да имам никакво публично отношение по подобни теми. Надавам се да ме разберете". 

Коментари

  1. 2020.10.24 | 16:12
    Другарю радефф, правя каквото мога, също както баща м и марко, известен още като к.урвата на БКП! Аз, ако мога, ще уволня дори Бойко, нали си спомнящ какво обещавах когато АЗ се пробвах като независим кандидат за президент! Еее ... ще кажеш бил съм съученик на Говнелия , приватизаторката на Техноимпекс! Голяма работа, нали за това сме другарЕ, да си помагаме в нужда! Няма никакъв конфликт на интереси!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет