До края на годината КС ще се произнесе по делото за конституционната комисия

  • 20 октомври 2020 11:33

  • 426
  • 1
До края на годината КС ще се произнесе по делото за конституционната комисия
© Novini.bg

Конституционният съд ще се произнесе по допустимостта на искането на президента Румен Радев да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на временната парламентарна комисия за проекта за нова Конституция.

Комисията беше конституирана в началото на месеца.  Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи отказаха да участват в нея.

Според конституционалисти искането категорично е допустимо и такова се очаква да е решението по-късно днес. Ако това се потвърди, конституционните съдии ще дадат месец време на заинтересованите по делото страни, за да предоставят становища по спора.

Радев сезира КС с искане да се обяви за невалидна комисията за новата Конституция

По информация на БНР решаването на казуса по същество няма да се бави и е напълно реалистично още до края на годината да стане ясно противоконституционно или не е решението на Народното събрание за създаването на специална комисия за проекта на нов основен закон.

Първата теза застъпва държавният глава, според когото според действащата Конституция нова може да се приеме единствено от Велико народно събрание, а обикновеното може само да реши дали да се произведат избори за Велико народно събрание.

Съдия-докладчик по конституционното дело е Анастас Анастасов, бивш  депутат от ГЕРБ.

Последвайте канала на

Novini.bg
426 1

Коментари 1

Добави коментар
Aliza

2020.10.20 | 12:46

1
Сега Google плаща 11570 до 12500 долара на месец за онлайн работа от вкъщи. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 10588 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени - напълно към по-добро! Вижте какво правя===>> Selfcash5.com/

Добави коментар

Водещи новини