Няма искане за екстрадирането на четиримата гранични полицаи в Турция

До момента няма изпратено искане от Турския наказателен съд в Къркларели до турското министерство на правосъдието за издирването и екстрадирането на 4-мата български гранични полицаи от Интерпол чрез „червена бюлетина“. Това каза турският адвокат, който защитава правата им Джошкун Молла, цитиран от БНР.

Той е внесъл протест срещу решението на съда с мотив ,че то не е обосновано. Турският наказателен съд образува дело срещу 4-ата български гранични полицаи по обвинение за смъртта на турски бракониер, причинена поради небрежност. 

Гледат делото срещу българските граничари, обвинени в убийство в Турция

На последното заседание в Къркларели, когато беше даден ход на делото, Наказателният съд взе решение да бъде отправено искане за издирването и екстрадирането на българските гранични полицаи чрез Интерпол. Причината е, че Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу тях и да вземе показанията им по съдебна поръчка изпратена от Турция.

Отказът на българския съд да вземе показанията им отговаря на правните норми е един от мотивите, посочени от адвокат Молла.

"Подсъдимите в турския съд български граничари, те са държавни служители и нямат никаква опасност да избегнат правните решения. Също така те са били в съда за показания, но показанията не са им били взети. Те нямат вина за това, че показанията им не са били взети", обясни адвокатът.

За 2-и февруари е насрочено следващото съдебно заседание по делото. Тогава се очаква и отговорът на съда относно внесения от адвокат Молла протест. Инцидентът, за който са обвиняеми българските гранични полицаи е от 2008 г. Българската военна прокуратура прекрати разследването срещу тях с мотив, че няма данни за извършено престъпление.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет