Пловдивският окръжен съд осъди двама служители на БАБХ за подкуп

Пловдивският окръжен съд осъди двама служители на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ за подкуп, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Спрямо подсъдимия Г. М. съдът наложи наказание 1 година и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и глоба в размер на 5000 лева и го лиши от право да заема държавна длъжност от ранга "главен инспектор" и по-висока, в системата на БАБХ за срок от 2 години, както и от право да упражнява професията "лекар по ветеринарна медицина", също за срок от 2 години.

Подсъдимия по същото дело С.Н. е осъден на 1 година лишаване от свобода, като на основание чл.66 ал.1 от НК наказаниерто е отложено за срок от 3 години, и глоба в размер на 2000 лева.

Подсъдимият е лишен също от право да заема държавна длъжност от ранга "началник отдел" и по-висока в системата на БАБХ за срок от 1 година и 6 месеца.

Двамата бяха признати за виновни за това, че в периода 22 - 26 юни 2019 г. в с. Искра, област Пловдивска, Г.М. като главен инспектор в община Първомай в отдел "Здравеопазване на животните" към Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/- Пловдив при БАБХ, в съучастие със С.Н., като началник отдел "Здравеопазване на животните" към ОДБХ при БАБХ, са поискали и приели дар, за да не съставят акт за административни нарушения от Закона за ветеринарномедицинска дейност, като подкупът е извършен чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Двама инспектори от Агенцията по храните в Бургас са с потвърдени наказания за подкуп

 

Коментари

  1. 2020.10.01 | 19:06
    доколкото разбрах - и двамата ще могат да работят като редови инспектори, така ли?!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет