Започва гласуването за нов член на ВСС от квотата на прокуратурата

26 септември 2020 08:20

Започва гласуването за нов член на ВСС от квотата на прокуратурата
© Novini.bg
383 0

В този час започва гласуването за нов член на ВСС от квотата на прокуратурата.

Изборът се провежда в София, в две дати - на 19 септември, когато беше изслушването на единственият кандидат за мястото - прокурорът от военно-апелативна прокуратура Евгени Иванов и днес.

(Снимка: Булфото - Евгени Иванов)

Кандидатурата на Иванов е предложена от седем прокурори от апелативно, окръжно и районно ниво. Ако бъде избран, той ще заеме мястото на Даниела Машева, която стана заместник-главен прокурор.

Право на участие в избора имат всички 1531 прокурори от страната, като 1312 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет. Вотът може да бъде упражнен до 18 часа, а изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от избирателите.

Евгени Иванов: Прокуратурата ще продължи да показва твърдост и непримиримост към неправдите

Настоящата изборна процедура е третата, в която прокурорите пряко избират членове на Висшия съдебен съвет и имат възможност да упражнят своя вот чрез електронно дистанционно гласуване.

Предходните процедури се проведоха през 2017 г. - за допълване състава на Прокурорската колегия на ВСС (2012-2017 г.), както и при провеждането на избори за настоящия състав на ВСС.

Радина Лазарова
383 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини