Евгени Иванов разкри кой иска прокуратурата да не е независима

21 септември 2020 08:32

Евгени Иванов разкри кой иска прокуратурата да не е независима
© Булфото (архив)
2845 6

Председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов се оказва единственият кандидат за член на ВСС от квотата на обвинителите. Той ще заеме официално поста след гласуването в събота и така ще заеме окончателно овакантеното място на Даниела Машева, която стана заместник на главния прокурор и напусна ВСС.

"Прокуратурата винаги когато работи, е изложена на нападки, критики и атаки. Тези, които най-много искат прокуратурата да не е независима, според мен са политиците. Всяка една политическа власт иска да има удобна съдебна власт, респективно и прокуратура", заяви пред БНТ Евгени Иванов.

Той допълни, че независимостта на прокуратурата е гарантирана по закон, а у нас тя е гарантирана на най-високото ниво - конституционното.

"Винаги съм твърдял, че прокурорската професия е благородна, но неблагодарна. Колегите работят и именно когато работят толкова много, а прокуратурата последните 6 месеца работи на пълни обороти, тогава най-болно ми става за колегите, защото те не го правят за благодарност, но да не ги критикуват чак толкова много и то без основание", категоричен беше прокурорът в Сутрешния блок на БНТ.

На въпроса трябва ли прокуратурата да излезе от съдебната власт той отговори, че прокуратурата трябва да е част от съдебната власт, защото това е най-високата степен на гарантиране на независимостта на прокуратурата и на прокурорите.

"За мен най-голямото достижение на демокрацията у нас е именно, че прокуратурата е част от съдебната система и тя трябва да остане там, защото тежко и горко на държава, която няма независима прокуратура", заяви Иванов.

Според него нормативната уредба, с която работят прокурорите, е остаряла и трябва да бъде модернизирана. Той даде за пример Наказателния кодекс, но допълни: "Най-големият проблем е Наказателно-процесуалният кодекс - изключително труден за употреба, доста е формализиран, в него има изисквания, които спазваме, но те ни затрудняват да си вършим работата качествено и своевременно".

 

Евгени Иванов: Прокуратурата ще продължи да показва твърдост и непримиримост към неправдите

Novini.bg
2845 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
гост

2020.09.21 | 12:13

6
Структура в услуга на мафия и кръгове на престъпни бизнесмени. Какви ги разправя този, че били независими.

2020.09.21 | 10:16

3
Откъде се пръкна този питекантроп!

2020.09.21 | 12:05

5
Спуснат е от оргганизураната престстъпност както се случва в последните 75 години. Народа няма право на глас и избор. Тук командва мафията

2020.09.21 | 10:25

4
Наличието на асоциация показва зависимост.
Бай Хой

2020.09.21 | 09:33

2
Точно така, за това аз си ги избирам лично- Братиньо, Цацата, Каскета.

2020.09.21 | 08:39

1
Ами не всяка само в банановите републики

Добави коментар

Водещи новини