"За" и "против" готвените промени в Закона за ЧСИ

Честните съдебни изпълнители да могат да събират задълженията на длъжниците преди да се е стигнало до събедно производство. Това законодателно изменение предстои да бъде обсъдено и гласувано.

Целта на това предложение е да се предвиди още една възможност за доброволно изпълнение без да се стига до съд, заяви в ефира на БНТ депутатът от НФСБ Кристиан Митев. Той обясни, че става въпрос за един облекчен ред за всички длъжници - граждани и фирми, които няма да дължат нищо, няма да заплащат такси и разноски, както това се случва в съдебните производства и ако признават вземането, ще го изпълнят, ако не признават - с отказ до съдебния изпълнител, казвайки, че не дължат, ще бъде прекратена процедурата.

Омбудсманът поиска и предложи спешни мерки в защита на гражданите от фирми за бързи кредити, колектори и ЧСИ

Адвокат Сюзън Чуковска смята, че вероятно мотивите за тази законодателна инициатива са да се подберат най-добрите практики от други законодателства, но има съмнения, че обществото не е готово на този етап. Опасенията са в това, че би се накърнил принципът за независимост на съдебните изпълнители, принципът на равнопоставеност на субектите, както и на установяване на истината. В случая става въпрос за един непроверен документ. Друга възможна опасност е, че на публично-правни субекти, каквито са съдебните изпънители, се възлагавъзможност за намеса в частно-правната сфера на субектите. Така би бил уязвим обикновения гражданин.

Коментари

  1. 2020.09.19 | 08:44
    ЧСИ са кръвопийци - изсмукват живеца на длъжника, а в същото време с години бавят плащанията си събрани от хората към например топлофикация София . Имам доказателства за това. Да се провери Топлофикацията, колко от парите , събрани от длъжниците й са влезли в касата им !
  2. 2020.09.18 | 10:14
    Те са Мафията в България!Недосегаеми!
  3. 2020.09.18 | 08:45
    Какви са тези частни съдии бе? Отстрелвайте ги като кучета и отстрелвайте ченгетата, които вървят в комплект с тях. Това е държава в държавата.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет