Ефективно наказание за рецидивист за кражба на пари в с. Лютиброд

Две години и четири месеца „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване, е наказанието, наложено на рецидивиста Д.А. за извършени от него кражби на чужди парични средства в с. Лютиброд, община Мездра (престъпление по чл. 196, ал. 1, вр. чл. 194, ал. 1 от НК).

Мъжът е бил предаден на съд с обвинителен акт на Районна прокуратура - Мездра.

Петдесетгодишният подсъдим е криминално проявен, осъждан е деветнадесет пъти предимно за кражби, грабежи и противозаконни отнемания на МПС. На 04.11.2019 г. Д.А. се разхождал в с. Лютиброд, когато случайно разбрал, че живеещото в съседство с него семейство Н. заминало за няколко дни до гр. София за медицински изследвания. Мъжът взел решение да влезе в къщата им и да потърси пари.

Около 18 ч. на следващия ден подсъдимият прескочил оградата и влязъл в двора на имота. Успял да се качи на терасата на втория етаж и през недобре затворения прозорец влязъл във всекидневната на семейството. Крадецът претърсил чекмеджетата на шкафа, като в едно от тях намерил пликове с пари.

Взел ги и се прибрал у дома. Преброил парите, чиято обща сума била 2800 лева. Ден по-късно Д.А., заедно с майка си, посетил автокъща в гр. Враца.

Харесал лек автомобил „Фолксваген“, за който веднага заплатил 1 800 лева и регистрирал МПС в КАТ. Прибрали се в с. Лютиброд с новата придобивка, а по-късно обвиняемият се возил с нея из селата в Искърското дефиле. Останалата част от откраднатите пари А. по-късно изхарчил в столицата. На 29.11.2019 г. рецидивистът изпитвал нужда от парични средства и решил да ги набави като ги открадне от роднина – възрастна жена, за която знаел, че не заключва вратата на къщата си. Отишъл при жената с молба за помощ - да посети майка му, която, по думите му, се чувствала зле.

След упоритите настоявания на обвиняемия, тя се съгласила и напуснала дома си.

Междувременно Д.А., възползвайки се от това обстоятелство, се върнал в къщата й, преровил купчина с дрехи и намерил в джоба на анцуг портмоне.

Извадил от него наличните 450 лева и тръгнал. Впоследствие обвиняемият поръчал такси по телефон, с което се придвижил до гр. Мездра. От там с влак стигнал до гр. София, където се настанил в хотел. Откраднатите пари изхарчил. Няколко дни по-късно, обвиняемият разбрал от майка си, че е издирван от органите на МВР.

На 09.12.2019 г. се явил в полицейското управление и признал за извършените от него кражби на паричните суми. Общата стойност на предмета на престъплението възлиза на 3250 лева. До настоящия момент щетата, причинена от действията на обвиняемия, не е възстановена на пострадалите. Понастоящем Д.А е в затвора в гр. Враца.

Коментари

  1. 2020.08.12 | 15:38
    ЧЕКМЕДЖЕТО ?!?
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет