Делото "Баневи срещу България" влиза по същество в Европейския съд по правата на човека

  • 10 август 2020 14:04

  • 1149
  • 2
Делото "Баневи срещу България" влиза по същество в Европейския съд по правата на човека
© Булфото (архив)

Делото, заведено от семейство Баневи срещу България за нарушаване на човешките права пред съда в Страсбург е преминало първа фаза т.е. прието е за разглеждане и е даден срок на страните, евентуално, да постигнат споразумение. Това съобщи пред журналисти в Спецсъда адвокат Христо Ботев, който защитава Николай Банев, по делото за данъчни престъпления и пране на пари, по което подсъдими са още неговата съпруга и майка му, предаде БТА.

По думите на Ботев споразумение няма да бъде постигнато. В делото са били описани нарушения от страна на прокуратурата и съда, което включва първоначалните арести и изказвания на настоящия главен прокурор, които нарушавали презумпцията за невиновност.

Евгения Банева обясни, че делото в Страсбург е започнало на 21 юли 2020 г., като то е с гриф "Приоритетно", заради много нарушения допуснати от българските съд и прокуратура. Делото се водело от адвокатската кантора на Михаил Екимджиев.

Съдът постанови семейство Баневи да влязат във владение на къмпинг "Каваци"

До края на септември българската държава трябва да даде отговор на няколко въпроса по делото, свързани с нарушаване на човешките права, добави още Банева. По думите й една от точките по делото била неразумно дългият срок на задържане на Николай Банев, който към момента е почти две години. Нарушения имало още и при издаването на Европейската заповед за арест.

Евгения Банева заяви още, че е заведен иск в Софийски градски съд на стойност 10 млн. лв. по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като в момента се чака бъде насрочено заседание.

Novini.bg
1149 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българин

2020.08.10 | 17:29

2
Пак ли този адвокат-антибългарин Екимджиев! Колко трябва да обичаш силно парите, та така да защищаваш явни мошеници от прехода!
най-много

2020.08.10 | 14:22

1
данъкоплатеца да плати глоба за липса на доказателства

Добави коментар

Водещи новини