Във ВКП са постъпили данни за 28 приватизационни сделки, сред тях за „Арсенал“ и „Кремиковци“

  • 29 юли 2020 10:37

  • 1809
  • 11
Във ВКП са постъпили данни за 28 приватизационни сделки, сред тях за „Арсенал“ и „Кремиковци“
© Pixabay

Във Върховна касационна прокуратура (ВКП) постъпиха материалите по следващите 14 приватизационни сделки, данните за които са проверени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Така общият брой на проверените приватизационни сделки вече достигна 28, съобщиха от прокуратурата.

В края на месец януари 2020 г., след възлагане от главния прокурор на Република България, ДАНС започна извършването на мащабна проверка на приватизационния процес в България. Предмет на проверката са сключените приватизационни сделки и предприетите действия по осъществяването на следприватизационния контрол.

След разпореждането за пълна ревизия: ДАНС проверява 9600 приватизационни сделки

В резултат на извършените действия, първоначално до главния прокурор на Република България е изпратен доклад, съдържащ информация относно 14 приватизационни сделки, които се отнасят до приватизираните дружества с най-големи активи, а именно:

·„Арсенал“ ЕАД;

·„Асарел – Медет“ ЕАД;

·„Химко“ АД;

·„Кремиковци“ АД;

·„Нефтохим“ АД;

·„Промет“ ЕООД;

·„Соди“ ЕАД;

·„Сомат“ ЕАД;

·„ТЕЦ Бобов дол“ ЕАД;

·„Елаците - Мед“ ЕАД;

·„Параходство Български морски флот” ЕАД;

·„Плама“ АД;

·„БТК“ ЕАД;

·„Ремонт верижни машини“ ЕООД.

На база на предоставената информация прокурори от ВКП и Върховна административна прокуратура извършват анализ в три аспекта: наказателно-правен с оглед данни за извършени престъпления и възможностите за наказателно преследване, гражданско-правен с оглед основания за атакуване на сделките поради пороци при сключването им и административно-правен с оглед основания и възможности за оспорване на управленските актове в хода на приватизационния процес.

След приключване на работата на прокурорите обществеността ще бъде информирана за установеното и възможното предприемане на последващи действия.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1809 11

Коментари 11

Добави коментар
ТОТАЛНО ОПОСКВАНЕ

2020.07.30 | 00:07

11
+ още пълни ЧЕКМЕДЖЕТА безнаказано = така се живее ...

2020.07.29 | 12:10

4
Едно нещо ви питам. Защо един успял или известен българи не подкрепи така наречените протести защо?

2020.07.29 | 14:08

10
Нека добавим и Цветан Василев
Ученика

2020.07.29 | 13:52

9
Въпросът е интересен и отговорът е сложен. Първо нека направим дисекция на "успял и известен" "Успял и известен" може да си в чужбина и в България. Успелите и известни в чужбина отдавна са разбрали, че за да не похабят таланта си в България, за да не се принуждават да "целуват" нечий з....к за да реализират качествата си, и за да не правят компромиси със свои принципи са избрали да се развиват в среда, която дава повече шансове, среда, която не е всепоглъщащо корумпирана и среда в която е прието различно мнение, което води до печалби и подобряване на съответни системи. "Успял и известен" в България са всички онези хора, които са имали късмета да се родят в семействата на хора, които са били близки или са управлявали България по време на комунистическия режим до 1989г. Това са хора, които трансформираха властта си от политическа в икономическа и се съобразяват сериозно с волята на най-големия източник на енергия за страната би - Кремъл и Путинова Русия. И в двата случая "успелите и известни" хора знаят, че промяната чрез протести е силно манипулативна активност на определени икономически среди с единствената цел - някой друг кръг от икономически интереси да се докопа до финансови инструменти и енергийни ресурси. Между другото българските политици са проекция на манталитета на обществото ни и ако искаме да ги променим трябва да се променим към по-добро във всяка една сфера от личното ни битие. Тогава ще имаме по-свястна проекция политици. "Времето е в нас и ние сме във времето! В. ЛЕВСКИ.

2020.07.29 | 13:38

8
Е кал бе пич ? Божков малко ли е успял ?
Българка

2020.07.29 | 13:13

6
Ето за това Гешев е неудобен! Влезе в президентството и Радев се втресе, защото знае, че е мръсен. Той е нагъл и долен манипулатор като Нинова, която е уволнена за корупция, а иска да бори същата. МРЪСНИ И ДОЛНИ МАЙМУНИ!!!
Анонимен

2020.07.29 | 13:21

7
Напълно се съгласявам с теб.... тези младите които протестират са били още деца по времето на Нинова и изобщо на БСП пасмината.... нищо не знаят и сега ги манипулират като опитни зайчета да протестират...
Ох

2020.07.29 | 13:09

5
Не думаите чесните сини очи лупи нали съдът каза че е невинен
Ана

2020.07.29 | 12:06

3
Кога ще се разглежда приватизацията на Балканкар? Там имаше много задгранични дружества и доста хора се ядоха от кацата с меда.

2020.07.29 | 11:25

1
Сега разбирате ли защо искат да махнат Гешев

2020.07.29 | 11:59

2
То това е ясно , плюс спокойствието на тъй наречения "президент" . Не го разпбраха само децата , които бяха изпозвани за простите . На тях обаче бих им простил заради неопитността . Бяха жестоко облъчвани в социалните мрежи месеци наред

Добави коментар

Водещи новини