Конституционният съд: Няма пречка всеки прокурор да разследва Гешев

Според Конституционния съд, няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва главния прокурор. Решението на съдиите по питане на Министерският съвет от края на миналата година  е взето единодушно.

Заради  доклада на Венецианската комисия, в който се препоръчва цялостна радикална реформа на конституцията и Висшия съдебен съвет, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор, правителството реши да попита Конституционния съд може ли редови прокурор да разследва Обвинител номер едно и при сегадействащата конституционна уредба. Текстът, чийто тълкуване се иска е "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори" и в този смисъл възможно ли подчинен на главния прокурор да го разследва независимо. Предварителните очаквания са Конституционният съд да каже, че главният прокурор не може да дава конкретни указания по дела, по които е ангажирана неговата наказателна отговорност, тоест редови прокурор може да разследва главния. 

Депутатите гласуваха изслушване на Иван Гешев за дейността му в прокуратурата

Второто ключово решение на Конституционния съд е по искането на президента Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да бъдат обявени за противоконституционни текстове от  Закона за здравето, свързани с извънредната епидемична обстановка. Според държавния глава, обявяването ѝ от Министерския съвет, а не от Парламента, е в противоречие с Основния закон, а въведените формалните критерии за оценка на живота и здравето на хората непропорционалното ограничават остовните им права. Според неофициална информация конституционните съдии не споделят възраженията на президента.

Коментари

 1. 2020.07.23 | 14:13
  ГЕРБ е шайка крадци , окопали се във властта в т.ч. и съдебната ! Борисов е нейния главатар , омацан в кражби и други престъпления от много години ! Трябва да бъдат отстранени от политическия живот у нас като мафиотска структура ! Върхушката в затвора за дълго ! Забрана за участие в бъдещи избори !
  1. 2020.07.23 | 17:21
   Нас червеното куфарче роди,ние сме на всеки километър...От фатмачето на решетников до Импекса и обратно!!
 2. 2020.07.23 | 15:20
  ВЕДНАГА НАЛАГАМ ВЕТО!
 3. 2020.07.23 | 14:51
  Айде бе, кога ще му вземат имунитета на ратко пиратко, та да го видим у занданя! Такъв космически боглук не съм виждал, а няма по голямо нещо от космоса
 4. 2020.07.23 | 14:26
  Гешев не взема подкупи,затова може да си позволи смелост и доблест
 5. 2020.07.23 | 14:14
  Няма пречки да разследва, а дали иска и дали смее да го направи е друга тема. Най вероятно такъв прецедент никога няма да се състои.
 6. 2020.07.23 | 12:49
  Аз утре ще разследвам шефа ми а той едва ли да ме уволни
  1. 2020.07.23 | 13:03
   Ти си тъпанар с клавиатура!!Назначаването и уволняванто на магистрати се извършва оот съответната колегия на ВСС,идиот неграмотев!!Я иди врещи по улиците, тъпо шизи!!!
 7. 2020.07.23 | 12:59
  И какво става с дрънканиците на брадатото козле христо и кутето от БСП ООД И ИМПЕКС след това решение на КС??Следва неприличен български израз по отношение на тези недоправени пе...лалета,а имено ДА ВИ..... .
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет