Осъдиха русенска болница заради лекарска грешка

  • 12 юни 2020 11:21

  • 1562
  • 3
Осъдиха русенска болница заради лекарска грешка
© Pixabay

Окръжният съд в Русе е уважил изцяло предявения иск на 29-годишната М. А. и е осъдил Университетската болница "Канев" в крайдунавския град да плати на младата жена обезщетение от 50 000 лева за причинени неимуществени вреди от извършена мастектомия, както и 8644 лева - разноски по делото. Това съобщиха от Съдебната палата в крайдунавския град.

Случаят е от 23 януари 2018 година. След преглед при лекар от извънболничната помощ и въз основа на ехографско изследване М.А. постъпила на лечение в УМБАЛ "Канев". Там ѝ били извършени стандартни изследвания, след което била отведена в операционна зала, където й е направена секторална резекция на дясна млечна жлеза с гефрир. На база на гефрирното изследване патоанатомът поставил диагноза - инвазивен дуктален карцином на млечна жлеза.

На пациентката било обяснено, че има злокачествен тумор и трябва да се премахне цялата й гърда. На същия ден била извършена и операцията.
Според съда лекарите не са съобразили правилата за диагностика и лечение на онкоболен пациент.

От там обясняват, че "тези правила, съгласно приетата експертиза, изискват диагностиката и лечението да се извършва от различни специалисти.

Поради допуснатите от лекарите съществени пропуски на ищцата не е изготвен най-добрия терапевтичен план. Липсата на такъв при неустановена с необходимите изследвания диагноза са довели до прибързаното решение за отстраняване на млечната жлеза без тази операция да е била спешна, наложителна, животоспасяваща. Припряността в действията на лекарите са довели до невъзможността да се определи дали радикалната операция е била действително единствения възможен вариант за лечение. Тези пропуски са лишили пациентката от възможност да получи качествена здравна помощ - да има пълна информация за здравословното си състояние, както и за възможните методи за лечение".

Поради това съдът приема, че в конкретния случай е допусната лекарска грешка, в резултат на което на 29-годишната М.А. е направена радикална операция, която е могла да се избегне и/или отложи във времето.

Съвкупната преценка на доказателствата дават основание на съда да приеме, че премахването на дясната гърда на М. А. и преживените от нея болки и страдания от извършената операция са в пряка причинно-следствена връзка с небрежното и противоправното поведение на лекарския екип, работещ при ответника.

По делото се установило, че след грешно поставената с гефрирното изследване диагноза, младата жена е била разстроена и силно притеснена, което състояние било засилено при обяснението, че мастектомията е единствен възможен избор, ако иска да остане жива. След операцията изпитвала много силни болки от дясната страна, не можела да си движи ръката. Изпаднала в депресия, не искала да излиза, да се вижда с други хора, не искала да се храни. Била объркана, не можела да приеме случилото се.

Според съда справедливият размер на дължимото обезщетение е 70 000 лева. Искът е предявен частично в размер на 50 000 лева, поради което като основателен и доказан е уважен в пълния претендиран размер.

Решението на Окръжния съд в Русе подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

От УМБАЛ "Канев" коментираха, че все още не е взето решение дали ще се обжалва присъдата.

Последвайте канала на

Novini.bg
1562 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.06.12 | 12:25

3
Защо, болницата, а не виновните? До кога с тази колективна отговорност? Явно комунизма не си е отишъл, само при тях е така и няма персонална отговорност. Пример, когато някой катастрофира съдят шофьора, а не фирмата или предприятието. Нали?
a

2020.06.12 | 12:01

2
Вие им ръкопляскате! Преди години искаха да оперират сина ми по спешност от апендисит, бяха празнични дни. Да опънат голямата пачка. Когато му казах, че ще ходим в друга болница хич и не се опъна. А другия лекар каза, че нищо му няма и диагнозата е била наистина за спешност, и не е трябвало да пътуваме, но онзи не ми каза нищо. Гузен гузен...

2020.06.12 | 11:37

1
УЖАС! За съжаление така действат голяма част от тези така наречени "лекари". Всичко под ножа, лично съм го изпитала, шокът е толкова голям, че човек блокира и ако не успее да се съвземе и помисли малко, може да бъде осакатен за цял живот! Това са касапи в бели престилки и с дипломи за лекари! Трябва да лежат в затвора, парите няма да върнат нищо на жената.

Добави коментар

Водещи новини