Гешев категоричен: Божков прави същото като Цветан Василев – опитва се да дестабилизира държавата

Обвиняемият Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от прави същото, което и подсъдимият Цветан Василев – опитва се да дестабилизира държавата, за да стане някаква политическа конфигурация, която на него да му свърши работа.

Това заяви в специално интервю за 24 часа главният прокурор на Република България Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Той посочи, че бягството на подсъдимия Цветан Василев от България не е дни, а месеци преди задочно да бъде обвинен. „Ако трябва да бъда коректен, по делото “КТБ” има доказателства, че адвокатът му, който в момента е задържан по друго разследване на Специализираната прокуратура е бил предупреден от следовател от Софийската градска прокуратура. Това беше заявено и от един от свидетелите по делото.  Не бяха събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, за съжаление. По отношение на обвиняемия Божков – нямаме такива данни. Наистина наблюдаваме дежа вю, поредната серия”, уточни той.

Спецпрокуратурата: Васил Божков е обвинен за убийствата на Йордан Динов, Манол Велев и още две лица!

„Второто, което пробва и което Василев успя, е по отношение на екстрадицията. В държави извън Европейския съюз, като изключим САЩ и още няколко, процедурите по екстрадиция имат съществен политически елемент. Колкото добре и да си е свършила работата прокуратурата у нас, в тези страни решението накрая се взима от политици. Василев успя по някакъв начин българската държава да не е достатъчно активна на дипломатическото поле. По отношение на Божков предстои да разберем. Това, което зависи от прокуратурата, го направихме.

Ще кажа обаче, че темата “бягство на едва ли не множество обвиняеми и подсъдими от България”, е пропаганда”, Фалшивите новини, тиражирани от кръга на подсъдимия Прокопиев, подсъдимия Цветан Василев и други милионери, имащи проблеми с правосъдието. Логично е да се опитват да уязват по всякакъв начин прокуратурата. Не съм чул някой да твърди, че ФБР не се справя, защото Джеймс Бълджър се укриваше в продължение на 16 г. в самите САЩ. Нито че италианските власти не се справят, защото Марко ди Лауро  беше издирван 14 г. 

Тези хора, за които говорим, разполагат с огромен медиен, политически и икономически ресурс и набор от, да ги наречем, “механизми”. И правят основно няколко неща – опитват се да си защитят парите, да си решат проблемите и да се изкарат жертви. Затова се “закачат” към всеки нов случай и се опитват да компрометират прокуратурата или конкретни прокурори. Може да не се харесват, но ние сме общият враг, който ги сплотява”, подчерта той.

Що се отнася до твърденията на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, че липсват ценности от колекцията му и че е изнудван, Гешев заяви, че дали някой е виновен, го преценява единствено съдът. „ Всеки може да се защитава по начин, по който прецени за удачен. В България, както винаги, възможностите за това надхвърлят всякакви европейски стандарти.

А и 700 млн. лв. (което е около 14 г. коледните добавки за пенсионерите), а и 18 обвинения по две дела са силен стимул. Конкретно на въпроса ви коментар могат да направят или наблюдаващ прокурор, или министърът на културата г-н Банов, ако желаят.

Аз като главен прокурор не наблюдавам дела, а определям приоритетите на прокуратурата. Нито съхранявам веществени доказателства в НИМ.

Само ще напомня, че една от основните тези на обвиняемия Божков например е, че е дисидент. Само че е ми е известно д-р Желю Желев или д-р Петър Дертлиев да са започнали своя път от “Магурата”, или той да е бил на срещата с президента Митеран.

Лъжите за иззети ценности едва ли не в кашони и т.н. няма да коментирам. Стара тактика на Гьобелс - една лъжа, повторена хиляда пъти, може да се превърне в истина за хората. Целта на олигарсите е да продължат да правят същото, което са правили 30 г., тоест да са безнаказани. Но трябва да знаят, че това време свърши”, подчерта Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

По повод предложенията си за промени в Наказателния кодекс (НК), според които пияни (с над 2 промила алкохол) и дрогирани шофьори, причинили умишлено смърт, да се наказват от 15 до 20 г. или с доживотен затвор, Гешев заяви, че все още не знае дали някой е възприел експертното предложение на главния прокурор.

„И не това е основното. Важното е политиците да чуят това, което иска обществото. Да решат  проблемите, които поставят гражданите. А те са, че в България се води една война, война на пътя, както казвате вие, медиите.

Жертвите от пътнотранспортни произшествия в България са най-много на глава от населението от целия ЕС. Близо 10 процента от всички дела са тези по чл.343Б от НК-за управляване на МПС след употреба на алкохол (когато концентрацията в кръвта на дееца надхвърля 1,2 промила) и/или наркотици.

Сийка Милева: Доживотен затвор за пияните и дрогирани шофьори, причинили смърт на пътя

В абсолютно число това са между 8000 и 10 000 случая на година. Ръстът на делата по този текст в сегмента “наркотици” е от няколко десетки през 2015 г. до няколко хиляди към момента.

Както загина журналистът Милен Цветков, така това във всеки момент може да се случи и на десетки и стотици други - наши близки и познати, бременни жени, млади хора, деца. Това е проблем, на който през годините не се обръщаше и още не се обръща достатъчно внимание. И ще ви поправя. Още от 80-те години на миналия век в закона е посочено, че се предвижда от 15 до 20 г. или смъртно наказание (към момента заменено с доживотен затвор) за причиняване на смърт в резултат на пътнотранспортно произшествие при евентуален умисъл.

Доколкото помня, има и един известен случай в Хасково от началото на 80-те години на миналия век на постановена осъдителна присъда с най-тежкото наказание. Пиян автомобилен състезател помита и убива на автобусна спирка много хора, от които четири деца.

Сега просто прецизирахме хипотезите в резултат на анализ на причините за ПТП с настъпила смърт на едно или повече лица, а те са шофиране в пияно състояние, под въздействието на наркотици, с превишена скорост и без правоспособност”, посочи обвинител номер едно.

Що се отнася до идеята автомобилът, с който е причинена катастрофата, да се отнема в полза на държавата, независимо чий е, главният прокурор каза, че подобна санкция и към момента има при престъпленията контрабанда. Така че това не е някакъв иновативен подход.

Как може в Гърция да спазваме правилата? Как се научихме да не шофираме в бус лентите или да караме с колани? Каква беше причината да го направим? Една - финансовите санкции. 

Финансовото наказание, възможността да загубиш пари, има много по-силен възпиращ ефект от каквото и да е друго.

Отнемането в полза на държавата на вещта, послужила или предназначена за извършване на престъпление (възможност, която е предвидена и в момента в чл. 53 от НК при умишлени престъпления, но само ако е собственост на дееца ), каквато е автомобилът, ще има много по-сериозен резултат от каквото и да е повишаване на размера на наказанието.  

Когато един човек се качи в автомобила си, независимо дали струва две, или двеста хил. лв., ще се замисли дали да шофира под въздействието на алкохол или наркотици. Но това е само предложение.

Какво ще бъде прието от Народното събрание, не знам. За мен е факт, че политиците трябва да решат този проблем, в резултат на който загиват и се раняват български граждани колкото при локален военен конфликт”, каза още главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Коментари

 1. 2020.06.02 | 15:58
  Начи Божков вади кирливите ризи на управниците, пък Цветан Василев просто окраде КТБ
 2. 2020.06.01 | 21:25
  И Василев и Божков си мислят, че ще успят да се спасят от закона и по всякакъв начин се опитват да клатят държават. Но съм убеден, че рано или късно ще свършат зад решеките, където им е мястото.
 3. 2020.06.01 | 18:30
  Цветан Василев е направо ветеран вече в опитите си да прецака държавата и да сеизмъкне с милиардите.
 4. 2020.06.01 | 16:39
  Тогава защо и Цветан Василев, и Васил Божков са на свобода?!? Докога?
 5. 2020.06.01 | 16:13
  A на нас ни писна от тези техни "истории". След като ги знаем къде са и Бовков, и Василев, защо не се задействаме?
 6. 2020.06.01 | 13:23
  Значи ще има повторение на цирка, който гледаме вече 6-та година. Хайде дано скоро да гледаме как и двамата се връщат в България с белезници!
 7. 2020.06.01 | 11:29
  Въпросът е кой допуска тези двамата да дестабилизират държавата? Така може да се появят още цветанвасилевци и божковци, всичките ли ще ги търпим? Крадат, крадат като за световно и после духват и дим да ги няма.
 8. 2020.05.31 | 01:08
  Аз пък мисля, че Гешев е новия собственик на "ПФК Левски"
 9. 2020.05.30 | 22:48
  Със следи уличаващи в корупционни действия, можеш да навреди само на корумпирана, държавна, администрация! Нашата държавна администрация корумпирана ли е!? Трябва ли да се страхува от дестабилизация!?
 10. 2020.05.30 | 20:52
  ей подлизурко арестувай доган костов шиши боко не се прави на оруспиа
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Каква е причината трета седмица броят на случаите на COVID-19 в България да расте?

Каква е причината трета седмица броят на случаите на COVID-19 в България да расте?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.