Административният съд в Благоевград не даде ход на делото по жалбата на Румен Томов

07 май 2020 14:22

Административният съд в Благоевград не даде ход на делото по жалбата на Румен Томов
© Кадър: YouTube
777 0

Административният съд в Благоевград не даде ход на делото по жалбата на Румен Томов, който беше отстранен от кметския пост в областния център с решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в края на април.

Първото заседание по делото беше насрочено за днес, но заради нередовно призоваване бе отложено за 12 май следобед.

Административен съд-Благоевград спря решението на ОИК за отстраняването на кмета Румен Томов

В съдебната зала не се явиха нито жалбоподателят Румен Томов, нито неговия адвокат, които не са били открити на адрес, предаде БНР.

След решението на ОИК за предсрочно прекратяване на кметските му пълномощия, в изпълнение на окончателното решение на Върховния административен съд , Румен Томов внесе жалба в Административния съд - Благоевград за спиране на предварителното изпълнение.

В мотивите, позоваващи се на чл. 166, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс, се казва, че незабавното решение на ОИК може да нанесе значителна или труднопоправима вреда както за кметския му статут, така и за публичния интерес на хората, гласували за него. Съдът уважи молбата му и с определение спря изпълнението на решението, като насрочи дело за разглеждане по същество.

Определението също може да бъде обжалвано от заинтересованите страни в седемдневен срок.

Междувременно на извънредна сесия Общинският съвет избра финансиста и зам. кмет Ясен Попвасилев за временно изпълняващ длъжността кмет. Така към днешна дата правомощия да управляват общинската администрация имат и двамата. повече по казуса може да научите от публикацията: Ще блокира ли местната власт кметския пъзел в Благоевград.

Мая Йорданова
777 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини