Електронни свидетелства за съдимост могат да се заявяват само чрез електронен подпис

  • 30 март 2020 17:05

  • 483
  • 0
Електронни свидетелства за съдимост могат да се заявяват само чрез електронен подпис
© Pixabay

Електронни свидетелства за съдимост могат да се заявяват само чрез електронен подпис от български граждани, родени в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Изискването е гражданинът - заявител да притежава квалифициран електронен подпис, в който се съдържа информация за неговото ЕГН. Така той се идентифицира, тъй като електронно свидетелство за съдимост не може да бъде издавано на трети лица, с цел превенция срещу злоупотреби.

Електронната услуга е валидна за всеки български гражданин, без значение в коя точка на света се намира.

В НАП са подадени над 200 000 декларации по електронен път

Българите, намиращи се в чужбина, които не разполагат с електронен подпис могат да заявят документа по интернет и да го получат разпечатан и заверен от служител в консулството.

Централно бюро "Съдимост" издава за нуждите на държавната администрация и електронни служебни свидетелства за съдимост, след нарочна заявка.

Заявления за услугата "електронно свидетелство за съдимост" се подават само по електронен път, по всяко време на денонощието, всеки ден от седмицата, чрез специалната платформа на Министерството на правосъдиието https://cs.mjs.bg/.

От 1 до 30 март са издадени 878 бр. електронни свидетелства за съдимост, като само от 13 до 30 март техният брой е 654, от които 21 - на българи, живеещи в чужбина.

Адвокати от Варна дават безплатни онлайн консултации

Българи, родени в чужбина и чужденци, пребиваващи в България, могат да поискат и да получат свидетелство за съдимост само на гише в офисите на бюрото на ул."Аксаков" 5.

През този месец са издадени общо 317 свидетелства за съдимост на хартия на българи, родени в чужбина и чужденци, пребиваващи в България.

От Министерството на правосъдието посочват още, че Централно бюро "Съдимост" към МП работи с непроменено работно време.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
483 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини