Зам.- външният министър Георг Георгиев обясни за паспорта на Васил Божков

  • 09 март 2020 17:09

  • 4283
  • 3
Зам.- външният министър Георг Георгиев обясни за паспорта на Васил Божков
© Външно министерство (архив)

Не сме си позволили по никакъв начин своеволия в рамките на правомощията си. Напротив - моментът, в който установихме конкретните паспорти и новосъздалите се обстоятелства около тези две лица, веднага започнахме действия. Това заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който бе разпитан в спецпрокуратурата за издаването на паспорта на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от и на шефа на "Левски" Георги Попов.

"Анулирането се случва при отказ от такъв паспорт, при изтичане срока на неговата давност или при отпадане на обстоятелствата, при които е издаден. Подвигането на обвинение не анулира автоматично такъв документ. Тези паспорти не са послужили за напускане на лицата от държавата", посочи още Георгиев пред журналисти. 

Разпитват Георг Георгиев в Спецпрокуратурата заради Божков

"Става дума за служебен паспорт, с какъвто разполага Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от в качеството му на член на УС на Комисията за младежта и спорта", коментира още той.

Припомняме ви, че преди седмица стана ясно, че МВнР е издало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт. Паспортите са били издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. От Външно министерство заявиха, че Божков и Попов не са използвали служебните си паспорти при напускането на страната.

Божков и Попов избягаха в края на януари в ОАЕ. Властите в София поискаха тяхната екстрадиция. 

Към момента на Васил Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, търговия с влияние, притежание и отчуждаване на културни ценности. Отделно Божков е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

Последвайте канала на

Novini.bg
4283 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.03.09 | 19:53

3
Министерството на външните работи издава дипломатически паспорти и служебни паспорти само на конкретни категории лица, заемащи висши ръководни държавни длъжности и лица със статут на държавни служители.
Горки

2020.03.09 | 19:42

2
Георг , който целуваше ръка на Боко...
шайката крадлива

2020.03.09 | 17:39

1
имитира "демУкрация". Ако дължите нещо на държавата ще,разберете дали функционира.Но за стотици милиони няма ефект.

Добави коментар

Водещи новини