Прокуратурата разкри подробности за схемите в Басейнова дирекция - Пловдив

  • 02 март 2020 14:35

  • 3620
  • 1
© Novini.bg

Днес сме се събрали, за да дадем подробности за действията по разследването, които бяха извършени в "Басейнова дирекция - Пловдив". Делото е образувано съвсем скоро и по него работят Специализираната прокуратура, КПКОНПИ и органите на МВР.

Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка с акцията от миналата седмица в "Басейнова дирекция - Пловдив". "На 28 февруари са повдигнати обвинения на три лица за участие в престъпна група от пролетта на 2018 година до настоящия момент. Престъпната група е създадена с користна цел за длъжностно присвояване, подкупи и търговия с влияние. Към наказателна отговорност са привлечени директорът на дирекцията, главния юрисконсулт на дирекцията и общински съветник от община Марица - Пловдив. Директорът на дирекцията е назначен през пролетта на 2018 година. Тя се е познавала с юрисконсулта на дирекцията и двамата са поддържали много близки отношения с общинския съветник. Главният юрисконсулт е извършвал масови проверки на животновъди, отглеждащи водолюбиви птици - патици. Обвиняемите са създали схема за получаване на пари срещу издавани разрешителни по Закона за водите. Когато били констатирани нарушения по време на извършване на проверки, главният юрисконсулт насочвал съответния нарушител към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма. Вместо обичайната тарифа от 3000 лева, за узаконяването конкретната фирма искала такса от 8000 лева. Разликата от 5000 лева се разпределяла между членовете на престъпната група. Ако документите, входирани в дирекцията били изготвени от друга фирма, различна от доверените на обвиняемите, директорът казвал на подчинените си преписката да бъде бавена, докато инвеститорът не бъде насочен към „правилната“ фирма. Наред с това е установено, че участниците в престъпната група са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани. Регистрирани са и случаи, при които служители на дирекцията са били връщани от проверки, забранявано им е да извършват такива на определени лица или фирми. Несъгласните с ръководството впоследствие са били уволнявани", каза още Милева.

 Нова спецакция срещу корупцията в "Басейнова дирекция" в Пловдив

"Бяха извършени 14 престърсвания на офиси на фирми и апартаменти. Иззети са документи и компютърни конфигурации. Бяха разпитани множество хора, включително и пострадали. Тримата участници в престъпната група са задържани за срок до 72 часа и днес предстои внасяне на искане за мярка за неотклонение - задържане под стража. Работата продължава и не е изключено кръгът на групата да се разшири", добавиха от специализираната прокуратура. 

Арест за общински съветник от Пловдив

 "Натоящето обвинение е различно от това, което Пловдивската окръжна прокуратура повдигна на Цветелина Кънева, директор на "Басейнова дирекция", на 25 февруари. Настоящето обвинение е за участие в престъпна група, а предишното е за безстопанственост, като тя не е предприела действия за ликвидирането на незаконен сондаж в Захарния комбинат в Пловдив", разкри още Сийка Милева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3620 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
????

2020.03.02 | 16:09

1

А,КОГА прокоратурата ще разкрие ПОДРОБНОСИ по ПОТЪНАЛИТЕ и ПОТЪВАЩИТЕ МИЛИОНИ ЕВРО в Перник и околията????

Добави коментар

Водещи новини