Спецсъдът гледа мерките на задържаните при акцията на ГКПП "Калотина"

13 февруари 2020 06:58

Спецсъдът гледа мерките на задържаните при акцията на ГКПП "Калотина"
© МВР пресцентър
738 0

Специализираният наказателен съд гледа мерките на 7 от 30-те служители, които бяха задържани при акция на граничен пункт "Калотина". Сред тях е и шефът на митническия пункт Райчо Соколов.

Обвинението срещу митничарите е за системен рекет и събиране на рушвети. През миналата седмица съдът ги остави в ареста с мотива, че могат да извършат други престъпления, да променят самоличността си и да се укрият.

Останалите задържани при акцията са на свобода срещу подписка или парична гаранция.

Оставиха в ареста седем от обвинените в корупция митничари и гранични полицаи

NOVINI.BG припомня, че  при спецакция на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и Специализираната прокуратура срещу корупцията на граничния пункт "Калотина" бяха задържани 30 служители на митницата и гранична полиция.

В качеството на обвиняеми са привлечени 20 лица за участие в организирана престъпна група, като сред тях е и началникът на митнически пункт "Калотина". На него е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на ОПГ. Повдигнати са обвинения на 15 митнически инспектори и на 4 служители на МВР – полицаи от Дирекция "Гранична полиция".

Разследването е започнало след подадени сигнали в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР от множество лица - предимно чужди граждани (турски и сръбски), за искани им подкупи при преминаване на граничния пункт. Пари са искани и от български граждани на влизане в България, в случаите когато превозвали хранителни продукти.

Novini.bg
738 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини