Съдийската колегия на ВСС решава дали да отстрани съдия Андон Миталов

  • 11 февруари 2020 10:33

  • 653
  • 2
Съдийската колегия на ВСС решава дали да отстрани съдия Андон Миталов
© Novini.bg

Съдийската колегия на ВСС решава дали да образува дело за уволнение срещу съдия Андон Миталов. Заседанието е закрито.

На него присъстват 13 съдии, включително и министърът на правосъдието Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св., който настоя за отстраняването на въпросния съдия, предаде БТВ.

Данаил Кирилов поиска ВСС да уволни съдията, уличен в корупция от САЩ

Дисциплината комисия към съдийската колегия се е произнесла искането на министъра да се остави без движение.

Припомняме ви, че миналата седмица стана ясно, че съдия Андон Миталов е със забрана за влизане в САЩ. Той е първият българин с черен печат от Америка.

Кой е Андон Миталов?

Кариерата на Миталов започва през 1991 г., когато като старши лейтенант встъпва в редовете на прокуратурата на ВС. Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, но му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме служба в Специализирания съд, но се проваля на изпита пред ВСС. Миталов обжалва и ВАС и печели делото пред и е назначен за съдия от Специализирания съд.

Първи коментар на съдията със забрана за пътуване в САЩ

3,95 е оценката на съдия Андон Миталов на устния изпит пред ВСС през 2013 г., когато за втори път се опитва да се върне в съдебната система. Това показва дело по негова жалба във Върховния административен съд, който отменя отказа на Висшия съдебен съвет да го назначи за спецсъдия, съобщава Правен свят.

Андон Миталов е съдията, който пусна обвиненият в шпионаж Николай Малинов на среща с Путин. През ноември миналата година тогавашният главен прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в съобщи, че именно Андон Миталов е разрешил председателят на движение "Русофили" Николай Малинов да напуска страната, въпреки че е разследван за шпионаж в полза на Русия.

На извънредно заседание вчера съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, през външното ни министерство, поиска пълна информация от Държавния департамент на САЩ по отношение на съдия Андон Миталов. Решението беше взето единодушно. Десетимата членове, които бяха днес на заседанието, се присъединиха към писмото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от по-рано днес, с което Панов поиска повече информация от Инспектората към ВСС, прокуратурата и КПКОНПИ. Целта - има ли проверки или разследване срещу Миталов за корупция.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
653 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
алф

2020.02.11 | 11:03

2

вече една седмица от САЩ не са доставили никакви доказателства. какво следва сега. това е държавен преврат според мене.

alf

2020.02.11 | 10:55

1

изгонване на посланника на сащ е адължително сега

Добави коментар

Водещи новини