ВАС обяви за недействителен избора на кметове на две кметства

  • 06 февруари 2020 11:56

  • 1559
  • 0
ВАС обяви за недействителен избора на кметове на две кметства
© Novini.bg (архив)

Върховният административен съд обяви за недействителни изборите в две кметства – с. Водно, община Дулово, и с. Карагеоргиево, община Айтос. Решенията и по двете дела са окончателни. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Съдебните състави и по двете дела (№267/2020 г. и № 14672/2019 г.) са приели, че неправилната квалификация на бюлетините, която се отразява на характера на гласа на избирателя – действителен или недействителен, не е техническа грешка, нито грешка в пресмятането.

"Прозрачност без граници" призова ЦИК за съвместна проверка на причините за високия брой недействителни бюлетини

Неправилното отчитане на изборния резултат в резултат на преценката на действителните и недействителните бюлетини съставлява нарушение на материалния закон и води до касиране на изборния резултат.

Правните последици от обявения за недействителен избор са уредени в разпоредбата на чл. 465, т. 5 от Изборния кодекс, а именно – произвежда се нов избор.

За 12 февруари е насрочено и делото, образувано по жалба на кмета на Стрелча срещу решението на Общинска избирателна комисия – Стрелча за предсрочно прекратяване на мандата му, което беше потвърдено от Административен съд Пазарджик.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1559 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини