ВСС: Свидетели сме на безпрецедентен натиск и опит за въздействие върху Прокуратурата на Република България

  • 05 февруари 2020 16:09

  • 2263
  • 1
ВСС: Свидетели сме на безпрецедентен натиск и опит за въздействие върху Прокуратурата на Република България
© Novini.bg

Недопустимо е публикуването на неверни твърдения за придобито имущество от прокурори, следователи и служители на съдебната система. Това се казва в позиция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), относно поредица публикации, репортажи, коментари и интервюта в печатни и електронни медии, целящи дискредитиране независимостта и уронването на престижа на съдебната власт.

Във връзка с поредица от публикации, репортажи, коментари и интервюта в печатни и електронни медии, целящи дискредитиране независимостта и уронване престижа на съдебната власт и в частност на Прокуратурата на Република България, и в съответствие с Механизма за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) (одобрен с Решение на ПК на ВСС № 9/20.03.2019 г.), заявяваме:

"Прокурорската колегия на ВСС, водена от разбирането, че прозрачността като неразделна част от дейността на прокурора е ключов елемент от принципа на върховенството на закона и гаранция за осигуряване на справедлив процес, подкрепя независимата журналистика при отстояване на конституционно закрепените принципи за свободата и правото на медиите да информират обществото, както и правото на гражданите да изразяват мнение, да търсят, получават и разпространяват информация.

Категорично се противопоставяме на тиражираните в средствата за масово осведомяване новини, съдържащи манипулативно и тенденциозно представени неистини, факти и внушения, включително чрез употребата на документи с невярно съдържание от името на държавни институции. Тревожно и недопустимо е публикуването на неверни твърдения за придобито имущество от прокурори, следователи и служители на съдебната система.

Със съжаление констатираме, че подобни действия срещу Прокуратурата на Република България са явна демонстрация на нарушаване на конституционно прогласената независимост на съдебната власт и грубо нарушение на установените стандарти за обективна и независима журналистика. Свидетели сме на безпрецедентен натиск и опит за въздействие върху Прокуратурата на Република България от лица, разполагащи с изключително големи финансови възможности, спрямо които са предприети съответни действия за ангажиране на наказателна отговорност. 

Считаме, че поредицата от негативни медийни коментари, по отношение на Прокуратурата на Република България, видимо съвпадат с декларации и призиви към Висшия съдебен съвет, отправени от организации, изразяващи политически интереси на определени лица, в това число и на извънпарламентарни политически партии", се посочва в позицията.

Съветът за партньорство към ВСС ще проведе първото си заседание

Прокурорската колегия на ВСС декларира, че ще продължи да защитава и отстоява независимостта на всеки прокурор, следовател и съдебен служител - обект на неправомерни посегателства, считайки че независимостта не е прерогатив или привилегия, а гаранция в интерес на справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие.

"Призоваваме средствата за масово осведомяване, както и гражданските и професионалните организации, да спазват професионалните и етични стандарти, като се въздържат от действия, насочени към компрометиране и уронване престижа на органите на съдебната власт", апелират от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2263 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Tozi

2020.02.05 | 19:09

1

Ot kakvo se pretisniava VSS , ako imotite sa pridoti nezakonno , "sdelkata ne e nishtojna , tia ne porajda deistvie .A deistvitelniat sobstvenik da pie chasha studena voda . PARVO VLASTTA E S PREDINSVO NEINATA RODA I OLIGARHIA A ZA NARODA TERMINAL 2 .

Добави коментар

Водещи новини