Разследват мъртвата риба в река Марица

  • 25 януари 2020 19:54

  • 2684
  • 5
Разследват мъртвата риба в река Марица
© Булфото (архив)

Районна прокуратура – Пазарджик наблюдава досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица, от което са настъпили вреди на околната среда – престъпление по чл. 352 от Наказателния кодекс.

Разследването по случая се извършва от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пазарджик. На 25 януари 2020 г., сутринта, е подаден сигнал  за открито голямо количество мъртва риба по поречието на река Марица, в района на с. Огняново, обл. Пазарджик. Незабавно са предприети действия за изясняване на случая. До момента са извършени огледи на три места по поречието на река Марица и в четири фирми в района на гр. Пазарджик, на които са присъствали Васил Малинов, окръжени прокурор на гр. Пазарджик, екипи на ОД на МВР, екоинспектори от РИОСВ, Агенцията по безопасност на храните и Басейнова дирекция „Източно беломорски район”. 

Мъртва риба изплува от река Марица

По досъдебното производство са извършват процесуално – следствени действия - взети са проби от различни участъци на река Марица, част от рибите са предадени за изследване в специализирана лаборатория, разпитват се свидетели, назначени са експертизи, които да определят вида на замърсяването и причините за измирането на рибата. Правоохранителните органи предупреждават жителите на населените места в никакъв случай да не събират или консумират, под каквато и да било форма мъртвата риба, защото е възможно това да застраши здравето им, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

Филип Епитропов
2684 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Сашо

2020.01.26 | 08:18

5

То трябва малко самосъзнание да имат.
С кой акъл изхвърлят химични отпадъци в реките. Изкарали някакви пари и да спестят от това да изхвърлят боклуците си където трябва защото там ще струва нещо те хайде в реката. Какви хора са това. Безобразие.

Сс

2020.01.25 | 23:04

4

..кво става в тая държава бе..гаси хаоса,всеки прай квот си иска без да се съобразява със законите.Глупаци само за пари мислят.

Ръб

2020.01.25 | 21:38

3

Нищо няма да се случи. Глоба 500 лв. и това е. Докато няма затвор, конфискация на имущество и затваряне на фирми нищо няма да се случи. Тук лиценза не е чак толкова важен. Пък и не е много ясно РИОСВ Пазарджик какви "пропуски" ще допусне докато пише акта. Затвор трябва

Явор

2020.01.25 | 21:03

2

Разследващите да търсят причината в изродските пазарджишки предприятия/заводи.

Явор

2020.01.25 | 20:58

1

Да им изсъхнат ръцете дано, дето изхвърлят отровни и токсични вещества във реките, изроди.

Добави коментар

Водещи новини