МОСВ сезира прокуратурата за пожара в Драгоманското блато

  • 24 януари 2020 20:08

  • 642
  • 0
МОСВ сезира прокуратурата за пожара в Драгоманското блато
© Булфото

Министерството на околната среда и водите е сезирало прокуратурата за пожара в Драгоманското блато. Единственото карстово блато в България е част от "Натура 2000".

1/3 или над 150 хектара от територията на защитената местност вече е изпепелена. Унищожени са растения, които се намират само в тази територия, а гнездящите в района птици вече нямат дом.

Над 80% от територията на Драгоманското блато е засегната от пожара

Ден след пожара Мария за първи път вижда щетите. 10 години жената се грижи за мястото. Трудно крие болката си и е убедена, че палежът е умишлен. "Искам да е било сън. Не мога да си представя, че в наше време може да има такъв човек, който да посегне на това богатство", споделя Мария пред БТВ.

Огнената стихия е изпепелила по-голямата част от растителността. Природата има способността да се възстанови сама. Туристическите обекти обаче трябва да се изградят отново. И докато доброволците ще търсят средства за възстановяване им, ловните дружите отхвърлиха версията отстрелът на диви прасета да е причина за пожара. Самата местност ние сме вписали като защитена зона и не ловуваме в нея, твърдят те.

Емил Димитров посети Драгоманското блато 

Природозащитниците вече 15 години настояват Драгоманското блато да се обяви за защитена зона.

Мая Йорданова
642 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини