46.4 млн. лв. са изплатени на работещите след намесата на ГИТ за последните три години

  • 17 януари 2020 14:51

  • 506
  • 0
46.4 млн. лв. са изплатени на работещите след намесата на ГИТ за последните три години
© pixabay

Благодарение на Инспекцията по труда през последните три години 46.4 млн. лв. са изплатени на работници и служители, чиито възнаграждения са били забавени от работодателите, съобщават от пресцентъра на Главната инспекция по труда.

Засиленият контрол от страна на Агенцията води и до намаляване на сумата на установените забавени възнаграждения, която през 2017 г. е била 28.4 млн. лв., през - 2018 г. - 27.3 млн., през 2019 г. вече e 17.8 млн. лв. Броят на ощетените също намалява от над 12 000 през 2017 г. и 2018 г. до 6250 през 2019 г, отчитат от ГИТ.

Млад мъж почина от токов удар на строеж в Бургас

Инспекцията по труда реагира с приоритет на всеки сигнал, свързан със забавени възнаграждения. Като се има предвид, че поне един работещ във всяко предприятие, бавещо заплати, в даден момент подава сигнал, може да се предположи, че контролните органи на Агенцията проверяват почти 100 процента от работодателите, които не плащат навреме, отбелязват от ГИТ.

В съобщението се посочва, че практиката показва, че когато работодателят има временни затруднения, той намира начин след намесата на инспекторите по труда да изплати дължимите суми на работниците и служителите си. ИА ГИТ напомня на работниците и служителите, че имат законовата възможност да прекратят трудовото си правоотношение без предизвестие, като запазват пълни права за получаване на обезщетение за безработица, ако работодателят им забави възнаграждението. В общия случай при напускане на това основание работодателят им дължи минимум едно обезщетение в размер на една заплата. Те могат да търсят и по съдебен ред забавени възнаграждения и обезщетения.

Трудова злополука в рудник в Мадан, има ранен

Мая Йорданова
506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини