Спецсъдът решава дали да остави в ареста Нено Димов

Специализираният наказателен съд решава дали да остави в ареста вече бившия министър на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе. 72-часовото прокурорско задържане изтича в понеделник, но от държавното обвинение обявиха, че още днес ще внесат искане за задържането му.

Министър Димов е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Според прокуратурата близо две години министърът е позволявал водоподаване към "Стомана Индъстри" и Топлофикация - Перник, въпреки докладите на ВиК, че водата на язовир "Студена" намалява драстично.

Ето какво каза вчера говорителят на главния прокурор Сийка Милева:

"Министър Димов е разрешавал ползването на водите на язовира за промишлени нужди на определени дружества - "Стомана Перник"  и "Топлофикация - Перник" и така е нарушил служебните си задължения. Не е положил достатъчно грижи за обемите на водата на язовир "Студена". Изразходвани са милиони литри вода, което е довело до криза с питейната вода на Перник", каза още тя.

Нено Димов е задържан за 72 часа, вижте в какво го обвиняват

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев добави:

"Той е бил системно уведомяван от ВиК оператора, но той е продължавал да подава същите обеми вода в графиците, не е изпълнил задълженията му по закон. Щетата, която е нанесена, е на стойност 11 867 389 лв. Ако той бе изпълнил конкретните си задължения, то в язовира щеше да има над 7 млн. куб. метра вода и те щяха да са напълно достатъчни за питейните нужди на Перник и нямаше да има воден режим".

"Когато това деяние се осъществява в продължителен период от време - над 20 месеца, категорично става въпрос за умишлена безстопанственост. Говорим за изключителен дълъг период от време, което е довело до значителни щети. Именно за това е безстопанственост, защото министърът не е правил нищо в дълъг период от време, въпреки  че неколкократно е бил уведомяван за щетите", каза още наблюдаващият прокурор по делото.

Адвокатът на Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе - Ина Лулчева отговори от своя страна:

"Изненадващо е искането за задържането на Нено Димов. Няма никакво основание да се предполага, че един човек, който е бил министър до днес и няма никакви данни за криминално поведение, във връзка с нещо, което се развива от една година, както е водната криза, има опасност било да се укрие, било да извърши престъпление, след като всички документи от министерството са иззети".

Адвокатът на Нено Димов: Искането за задържането му е изненадващо

"Г-н Димов коментира, че е обвинен за дейности, които е осъществявал по предложение на компетентни лица в министерството. Той самият не разбира от нива на язовири", каза още Лулчева

Коментари

 1. 2020.01.11 | 10:59

  iskate da ni kajete tce sadat na ciganskiat premier reshava e badete sigurni tce shte reshi taka za da mu izpere osranite gashti.

 2. 2020.01.11 | 10:01

  борисов е ночалник за министрите на герб за другите е само бойко но чудно защо гешев само пред тях става голям защитник на правдата . онази торба лиляна павлова защо я скриха от доста време тя трябва да е в ареста преди димов

 3. 2020.01.11 | 09:28

  Крайно време е в България всеки да работи това което разбира-пожарникарите да си гасят пожарите, милиционерите да работят като полицаи, а любовниците да не се назначават за министри...Как може да управляваш министерство, когато нямаш грам експертни знания и подготовка

 4. 2020.01.11 | 08:26

  Да го пращат направо в затвора.

  1. 2020.01.11 | 09:15

   cqloto pravitelstvo 4e bez znanieto na BB NIKOI NO6TO NEPRAVI

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет