Нено Димов е задържан за 72 часа, вижте в какво го обвиняват

Образувано е досъдебно производство за умишлена безстопанственост на длъжностни лица. Язовир "Студена" е доведен до т.нар. мъртъв обем и не може да осигурява нуждите на населението. Това заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев по повод задържането на Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе, който подаде оставка като министър на околната среда и водите.

По думите ѝ министърът е този, който е утвърждавал графиците на язовира. "Той е разрешавал ползването на водите на язовира за промишлени нужди на определени дружества - "Стомана Перник"  и "Топлофикация - Перник" и така е нарушил служебните си задължения. Не е положил достатъчно грижи за обемите на водата на язовир "Студена". Изразходвани са милиони литри вода, което е довело до криза с питейната вода на Перник", каза още тя.

Вижте как Нено Димов прекара нощта в ареста

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев е категоричен, че предмет на разследване е управлението на водния ресурс на язовир "Студена" от длъжностните лица. 51 % от ВиК дружеството се държат от МОСВ. "Събрани са доказателства в 48 тома, има умишлено деяние за безстопанственост  и се предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода по чл.219 от НК. Престъплението е умишлено, но дали е виновен или не - ще каже съдът. Има няколко претърсвания в домовете на бившия кмет, на бившия областен управител, в дома на министър Димов. Събраните доказателства все още не са категорични. Привлечен в качеството на обвиняем е Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе в умишлена безстопанственост. Той е бил системно уведомяван от ВиК оператора, но той е продължавал да подава същите обеми вода в графиците, не е изпълнил задълженията му по закон. Щетата, която е нанесена, е на стойност 11 867 389 лв. Ако той бе изпълнил конкретните си задължения, то в язовира щеше да има над 7 млн. куб. метра вода и те щяха да са напълно достатъчни за питейните нужди на Перник и нямаше да има воден режим", каза още наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

„Когато това деяние се осъществява в продължителен период от време - над 20 месеца, категорично става въпрос за умишлена безстопанственост. Говорим за изключителен дълъг период от време, което е довело до значителни щети. Именно за това е безстопанственост, защото министърът не е правил нищо в дълъг период от време, въпреки  че неколкократно е бил уведомяван за щетите", каза още Ангел Кънев.

"Водният ресурс се разпределя с писмени актове, лично подписвани от министъра за този язовир", уточни Кънев.

По думите му Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе е задържан за 72 часа. "Доказателствата дават основание да се смята, че може да бъдат укрити или унищожени писмени или магнитни доказателства и да повлияе на разследването", каза той. Предмет на обвинението са разрешителните за промишлено водоползване, които са в разрез със Закона за водите", категоричен е наблюдаващият прокурор.

Кънев е категоричен, че Димов е задържан вчера след 17 часа и не е бил арестуван показно. "Министърът няма имунитет, за да не може да бъде задържан. Това, че е министър не означава, че ние не трябва да упражним закона", каза още той

Нено Димов подаде оставка

Главният секретар на МВР заяви, че тяхната работа продължава и ще направят всичко възможно да стигнат до всички виновни за водната криза в Перник. "Ще направим всичко възможно да предотвратим такова нещо в другите населени места", каза Ивайло Иванов. По думите му се проверяват всички ВиК оператори в страната, защото водата за питейни нужди е част от националната сигурност.

Сийка Милева бе категорична, че ако се съберат още доказателства - ще има и други обвиняеми. "Разследването продължава!", каза говорителят на обвинител №1 у нас.

На въпрос къде се намира в момента Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе, Кънев уточни, че е в ареста на Национална следствена служба на бул." Г.М. Димитров".

Как се стигна дотук?

На 09.01.2020 година Специализираната прокуратура, съвместно с МВР, ДАНС и КПКОНПИ, извършват действия по разследване във връзка с водната криза в Перник. Това доведе до задържането на министър Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе за 24 часа.

Следователи от Следствения отдел на Специализирана прокуратура, съвместно с органите на ДАНС, КПКОНПИ и МВР извършиха действия по разследването-претърсвания и изземвания в Областна администрация – Перник, ВиК – град Перник и Министерство на околната среда и водите. Събрани бяха доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването в град Перник.

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с кмета на Перник Станислав Владимиров в продължение на проведената на 22.11.2019 г. в Съдебната палата среща с ръководството на ПРБ, във връзка с подаден от него сигнал за водната криза, причинена от експлоатацията на язовир „Студена“.

На 27.12.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната криза в Перник и причините, довели до нея, са взети на специален надзор, който се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура.

Бяха извършени действия от ДАНС и ГД “НП“ във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България проверка за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната. Проверката беше възложена на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС на 6 януари 2020 г.

Няколко часа по-рано днес (10.01.2020г). в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе. Премиерът Борисов прие оставката му. Той е единственият действащ министър в демократичната история на България, който прекара една нощ в ареста. Задържането му се смята за безпрецедентно. 

 

 

Коментари

 1. 2020.01.14 | 17:39

  НЕ ТОЗИ МИНИСТЪР ОТГОВАРЯ ЗА РЕМОНТИТЕ И НАЛИЧНОСТИТЕ НА ВОДАТА В ЯЗОВИРИТЕ,А РУСАТА КАЛИНКА НА БОЙКО В СТРОИТЕЛНОТО МИНИСТЕРСТСТВО И ОЧИЛАТИЯТ МИШОК,
  КОЙТО ПЕРЕ ПАРИТЕ ОТ МАГИСТРАЛИТЕ И БЕШЕ ЗАПАЗЕН КАТО ЗА. МИНИСТЪР!!!

 2. 2020.01.11 | 09:01

  В Китай до сега щеше да има поне десет разстрела за това нагло анти държавно престъпление.

 3. 2020.01.11 | 01:32

  Взатвора тоя сребрис козел , как нагло се изказваше и обвиняваше хората .

 4. 2020.01.10 | 20:06

  Ако си спомняте,братя и сестри българи,имаше еднооо време един министър на отбраната (НикитО Цонев),който така "показно" го арестува ГДБОП?!?! Споменатият министър,беше оправдан от съда и няколко години по-късно осъди държавата за 108 000 лв.
  И сега да не стане същото?

 5. 2020.01.10 | 18:24

  От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

 6. 2020.01.10 | 18:23

  Обесете тази кучка на Костов.

 7. 2020.01.10 | 18:05

  всички до един в панде

 8. 2020.01.10 | 18:00

  abre glupavo I sluginsko pleme shto ne pitate vashiat I na ciganite premier kakva vina moje da ima neno kato e minister ot 2 godini a problemat sas vodata e ot 20 godini.

 9. 2020.01.10 | 17:53

  Дано вечно исмихващия се Димов повлече крак и след него затворите да се задръстят с министри и зам министри. А този ще опере пешкира. Той е и костовист. Това беше една подигравка за гласувалите за герб и лъжепатриотите. Накрая им натресоха костовист за министър.

 10. 2020.01.10 | 17:20

  Значи има обвинениев умишлена безстопансвеност,а аз мислех,че няма в НК защото нито един вредител, не беше привлечен за 30 години. Надявамсе,че умишлената безтопанственост и вредата на държавата нямат давност и рано или късно да бъдат привлечени още такива.

  1. 2020.01.10 | 17:46

   Поне има ясна информация - 20 месеца. Но това някак противоречи на друга информация - че в началото на лятото (т.е. - преди шест-седем месеца) язовира е бил пълен?! Та се питам - кое е вярно: че от 20 месеца нивото му е намаляло значително или че преди половин година е бил пълен?

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет