Прокурор: Ще се разследва упражнен ли е контрол при водната криза в Перник

Водният режим в Перник се затяга още, кметът на града свиква кризисен щаб. На този фон, от Окръжната прокуратура заявиха в петък, че двама министри може да бъдат подведени под отговорност. 

В Закона за водите ясно е посочено какво е задължението на министрите, на МОСВ и МРРБ, и надолу по йерархията, до управителя на ВиК. Въпреки че обемът на язовира намалява прогресивно и отминават месеците, в които може да се напълни - водата намалява, но никой не взима мерки. Това заяви в предаването "120 минути" по БТВ прокурор Николай Цветков, говорител на Окръжната прокуратура в Перник. 

Ясни са виновните за водния режим в Перник

Той обясни още, че управителят на ВиК Перник е подал докладна до кмета, че нивото на водата пада и има опасност от воден режим. 

Язовирната стена е ремонтирана, изтеглени са 32 млн. лева за това. Беше докарана фирма, която да използва водолази, тъй като ремонтът следва да се извършва в тази част, която е под водата. Уверенията бяха, че това по никакъв начин няма да попречи на нивото на водата в язовира, отбеляза още прокурорът. 

По думите му обаче, според справка, която са дали от Министерството на околната среда и водите, през месеците май, юли и август са изпуснати над 7 млн. кубика от язовира. 

В началото на септември двама депутати от Перник бяха направи ли запитване по време на парламентарния контрол. Тогава министър Аврамова каза, че има временно проблем с водата, като до края на годината нивото ще бъде възстановено. Не знам как е мислила, че ще стане, каза още Николай Цветков. 

Цялата водопроводна мрежа е стара, самото законодателство също, посочи той.

МРРБ отговаря за стената на язовира, както и за цялата система, която отвежда водата до абонатите. МОСВ отговаря само за водата, която е в язовира. Всеки чака другия да свърши работа. Надолу по веригата също чакат някой да се разпореди за нещо, каза той. 

Аврамова: Ако има грешка, тя е в забавянето на въвеждането на воден режим в Перник

По думите му безстопанственост има и когато не е упражнен достатъчно контрол, именно това ще се разследва от специализираната прокуратура.

На първо място трябва да образуват досъдебни производства и след това експертизите ще докажат всички нарушения. В Закона за водите е разпоредено както за директора на Басейнова дирекция, така и за шефа на ВиК, за общинските съвети също има разписано каква е отговорността, както и за областния управител и на края – за кмета, обясни прокурорът. Според него това са хората, които на практика не са свършили нищо.   

Коментари

  1. 2019.12.15 | 19:00

    32 милиона за водолази, тези са тоталка изпаткали за врътката пълнят цепката със шприц

    1. 2019.12.15 | 19:01

      като насран гледа пумияра кумонист

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет