Съдии от ВКС и ВАС: Данаил Кирилов и Иван Гешев уронват авторитета на съдебната власт

  • 15 ноември 2019 18:35

  • 2754
  • 9
Съдии от ВКС и ВАС: Данаил Кирилов и Иван Гешев уронват авторитета на съдебната власт
© Булфото (архив)

Изразяваме дълбокото си възмущение от поведението на Данаил Димитров Кирилов (понастоящем министър на правосъдието и председателстващ Висшия съдебен съвет) и Иван Стоименов Гешев (кандидат за длъжността главен прокурор) по време на проведените на 14.11.2019 г. и на 24.10.2019 г. заседания на Висшия съдебен съвет. Това се посочва в отворено писмо до медиите от 24 съдии от ВКС и ВАС, 40 съдии от Софийски апелативен съд, Софийски градски съд, Софийски районен съд, Окръжен съд Русе, Окръжен съд Стара Загора и Районен съд Луковит.

"Съдържанието на техните изказвания и формата, в която бяха направени, не само грубо нарушават изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и са в очевидна несъвместимост с изискванията за притежаване на високи професионални и нравствени качества съгласно Закона за съдебната власт и Конституцията на Република България, но уронват недопустимо авторитета на съдебната власт и са неприемливи дори от гледна точка на най- ниските изисквания за етично отношение, вежливост и възпитание. Арогантното поведение и езикът на персонална конфронтация нямат място нито във Висшия съдебен съвет, нито в съдебната система и държавното управление въобще.

Данаил Кирилов не видя заплаха в думите на Гешев към Дишева

Данаил Димитров Кирилов от позицията на председателстващ заседанието на Висшия съдебен съвет използва недопустими изрази и обиден тон, които принизяват работата на висшия орган на съдебната власт и създават впечатление за недопустимо политическо толериране на едни членове на съвета за сметка на други. Очевидната заплаха от страна на кандидата за главен прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във към члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева и пренебрежителното отношение към друг член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите – съдия Олга Керелска, при предходното изслушване представляват по същността си и дисциплинарно нарушение, тъй като уронват престижа на съдебната власт. Съдия Атанаска Дишева и съдия Олга Керелска са избрани за членове на Висшия съдебен съвет ПРЯКО от съдиите, те са носители на нашето доверие и ние заставаме категорично зад всяка казана от тях дума, зададен въпрос и изразено становище както в заседанието от 14.11.2019 г., така и при предишното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет от 24.10.2019 г., в което беше изслушан кандидатът Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Ние също мислим и казваме това, което беше предадено на господин Гешев от представителите ни съдия Олга Керелска и съдия Атанаска Дишева! От друга страна, отправените към тях обидни реплики и недвусмислена заплаха възприемаме като обиди и заплахи както към всеки съдия и магистрат, така и към всеки един гражданин на Република България.

Иван Гешев: Политическият натиск е видим

Почти неограничените властнически и репресивни правомощия, с които разполага главният прокурор, изискват заемащият длъжността да съблюдава такова публично поведение, което не оставя и следа от съмнение в обществото за агресивност и личностни нагласи за силово налагане, за неравнопоставено третиране на съдиите, прокурорите, членовете на Висшия съдебен съвет и гражданите. Още по-малко длъжността позволява поведение, което създава впечатление за насаждане на страх и за саморазправа с опоненти.

За съжаление поведението на г-н Гешев не отговори на високите професионални и етични изисквания за длъжността и това беше непосредствено възприето от гражданите.

Затова настояваме за незабавно и публично извинение от г-н Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св. и г-н Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във за недопустимото им поведение по време на заседанията на Висшия съдебен съвет. Настояваме за образуване на дисциплинарно производство срещу г-н Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във за извършени на 24.10.2019 г. и на 14.11.2019 г. дисциплинарни нарушения по смисъла на чл. 307, ал. 3, т. 3 от Закона за съдебната власт вр. Раздел ІІ, т.4 и т.5 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, а именно – отправяне на заплахи към члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева на 14.11.2019 г. в сградата на Висшия съдебен съвет, неучтиво, нетолерантно и неуважително отношение към членовете на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева и Олга Керелска в проведеното на 24.10.2019 г. заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет".

Цацаров: Нямам основания да променя избора си да подкрепя Иван Гешев

Мая Йорданова
2754 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ххх

2019.11.16 | 13:26

9

ПЕТАТА КОЛОНА НА ПУТИН ПРОПИЩЕ....

не се ли срамувате, политически маши сте!

2019.11.15 | 20:25

3

Къде видяхте заплаха? Ако така превратно си пишете мотивите към присъдите и решенията е ясно защо сте станали клоуни в очите на хората! Смешници!

1

2019.11.16 | 06:04

8

И Шайката и Шегаджията не заплашваха никой в Нова. Просто изказваха лично мнение.

XX

2019.11.15 | 20:22

2

Спиране на мониторинга над Съдебната Система в БГ ще бъде голяма грешка на ЕС !!!

1

2019.11.16 | 05:29

7

То пък голяма полза от него досега.

2019.11.15 | 23:00

6

Г-да Съдии,
Не е зле да преразгледате критериите си за избор на Съдии в ВСС, за да не попадат комплексирани и не твърде интелигентни и озлобени съдии, които да решават делата на България. Не е зле със същия плам, с който Г-жа Керелска и Дишева се опитваха да натикат в ъгъла Г-н Гешев да проверите и тях за политическата им еманципираност. Е не е приятно, когато огласят зависимостите ти , но е редно да се срамувате от хората сред вас със зависимости, а не от този, който ги е огласил.

2019.11.15 | 19:12

1

Червеният съд и червените съдии се опитват със сетни сили да спасят потъващия кораб на РЕТРоГРАДНАТА И АНТИЧОВЕШКА ПАРТИЯ, БСП!

България скоро ЩЕ СЕ ОСВОБОДИ ОТ РУСКОТО КОМУНИСТИЧЕСКО ИГО !

Да живее свободна и самоопределена РБ!

до червения де.бил отдолу

2019.11.15 | 21:28

5

Яж к.урнелки да е,ба твойта мама и на червения боклук да е,.ба!
СИктир спосрански лайняр и си пусни сифона сам рядко лайно миризливо!

2019.11.15 | 20:27

4

Ей трол смешен,толкова си жалък и некадърен,че се познваш,че си ти нвсякъде,не само по уникалните глупости,които пишеш в нескопосаните си опити да защитавш българоубийците от гроб,ами и по самия изглед на това което пишеш,а именно разстоянията между редовете и големите букви на места..!!! Вземи се постарай малко повече,че ще ти спрът пицата!

Добави коментар

Водещи новини