Председателят на ВАС: В цялата страна административните съдилища са изключително натоварени

В цялата страна административните съдилища са изключително натоварени. Това каза днес във Варна в отговор на журналистически въпрос председателят на Върховния административен съд /ВАС/ Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25, който е сред гостите на Национална научна конференция "Правото и бизнесът в съвременното общество", която е организирана от катедра "Правни науки" в Икономическия университет в града.

Той коментира, че се отчита ръст на натовареност много по-голям, отколкото в общите съдилища. Чолаков припомни, че по тази причина през лятото Висшият съдебен съвет /ВСС/ е отпуснал допълнителни бройки в административните съдилища, които са натоварени. Във Варна не са отпуснати такива бройки, защото натовареността е около и над средната за административните съдилища, обясни той.

Запитан за натовареността на административните съдилища с изборни дела Чолаков каза, че темата при тях в момента е много актуална. Той обясни, че все още не са изтекли сроковете за оспорване и в момента не може да каже колко дела ще бъдат образувани в страната.

Чолаков каза, че следи непрекъснато броят на делата, които се образуват, защото те подлежат на касационно обжалване и ще стигнат и до ВАС. Председателят на съда допълни, че след балотажа срокът за оспорване изтича в понеделник или вторник следващата седмица и тогава ще е ясно колко дела се образуват. Той обаче допълни, че в някои съдилища има образувани по 10-11 дела, тъй като в момента вървят най-тежките производства - обжалване на решения за общински съвети.

По думите му тези дела се тежки откъм фактология, преференции и формули за изчисляване на мандати.

Централен административен съд отдавна не е актуална тема, коментира още Чолаков. Той припомни, че преди година и половина след решение на Конституционния съд се даде възможност за промяна в административно-процесуалния кодекс и голяма част от подсъдността на делата на Върховия съд преминаха в административните съдилища, което обезмисли идеята за Централен административен съд.

В отговор на въпрос за избора на нов главен прокурор Чолаков припомни, че преди две години президентът е използвал своите пълномощия и е върнал и неговия избор. Това си е негово провомощие и чест прави на президента, че го направи в разумен срок, каза още той и допълни, че оттук-нататък предстои прегласуване. Чолаков припомни процедурата, че кандидатурата се прегласува и, ако тогава не събере необходимите гласове, се прекратява и се започва нова.

Коментари

  1. 2019.11.08 | 12:58

    Как няма да са "натоварени",като делата години наред се отлагат и всяка година им се дава нов пореден номер.Така е и в другите съдилища.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет