Задържане под стража за българката и британеца, издирвани за 3 престъпления в Испания

  • 11 октомври 2019 15:49

  • 956
  • 1
Задържане под стража за българката и британеца, издирвани за 3 престъпления в Испания
© gettyimages (архив)

Варненският окръжен съд разгледа две искания на Окръжна прокуратура – Варна за временно задържане на 27 годишната Мима И. и 38-годишният Бенджаман С. във връзка с провеждане на наказателно преследване спрямо тях за 3 престъпления.

Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Варна. Двамата са обявени за международно издирване от съдебните власти на Палма де Майорка по обвинение в изнудване, кражба с взлом и нахлуване в жилище, въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена на 26 септември 2019г. 27-годишната Мима И. и 38-годишният Бенджаман С. са открити и задържани от служители на Първо РУ на МВР – Варна на 08 октомври 2019г. Според обвинението на испанските власти, на 4 септември 2019 г. Мима И. била в къщата на свой любовник. Тя помогнала на Бенджаман С. и още един чуждестранен гражданин да влязат в дома му. Двамата били маскирани и въоръжени с мачете. Заплашили мъжа, че ще убият двете му деца и бившата му съпруга, ако не им преведе 150 000 евро и още 6000 евро в продължение на една година. Сумата трябвало да бъде внесена по сметка на Мима И. Чрез заплахи нападателите поискали жертвата да предаде наличните в дома му пари – 700 евро и 300 паунда, след което тримата напуснали жилището. Въпреки че атакувания мъж превел 100 000 евро по сметката на българката, изнудвачите продължили да искат пари, като заплашвали че ще убият децата на жертвата. Според испанския наказателен кодекс изнудването се наказва със затвор от 1 до 5 години, за влизане с взлом наказанието е до 5 г. „лишаване от свобода“, а за нахлуване в жилище от 1 до 4 години затвор.

Престъпленията, за които са разследвани българката и британеца са наказуеми и по българското законодателство. Пред съда двамата заявиха, че не са знаели че са издирвани и изразиха доброволно съгласие за незабавна екстрадиция. Варненският окръжен съд, като оцени всички представени доказателства и становища прецени, че исканията за временно задържане на Мима И. и Бенджаман С. са съобразени с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че са налице валидни заповеди за арест. Като съобрази степенна на тежест на престъпленията, в които са обвинени, предвиденото наказание за тях и честото излизане на лицата от страната, съдът определи и за двамата, като най-подходяща мярка за неотклонение „задържане под стража“. След постъпване на необходимите документи допълнително ще бъде гледано и производството по екстрадиция на двете лица. Определенията на съда може да се обжалват пред Апелативен съд Варна.

Филип Епитропов
956 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.10.11 | 16:18

1

Където и да отите Ганьо си е Ганьо

Добави коментар

Водещи новини