Проф. Атанас Семов: Закъснялото правосъдие е лошо правосъдие

  • 01 октомври 2019 17:22

  • 998
  • 3
Проф. Атанас Семов: Закъснялото правосъдие е лошо правосъдие
©

Законодателят не може да бъде безчувствен към обществените настроения. Припряни решения от днес до утре, не трябва да се взимат. Днешното решение за ограниченията на съкратеното съдебно следствие е припряна мярка, защото то улесняваше правосъдието. Големият проблем не е тежестта на наказанието, а на неотменимостта на наказанието. По-добре е всички престъпили закона, да бъдат наказани, отколкото да върнем смъртното наказание. Това каза конституционният съдия проф. Атанас Семов в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Той прогнозира, че тепърва ще си имаме големи проблеми с нарушаването на правата на човека и държавата ни ще плаща големи обезщетения.

„Към Съда за правата на човека в Страсбург се обръщат хората, които не са жертви на властови произвол в страната си и са се изчерпали всички правни възможности за търсене на справедливост. Заради многото дела, той работи много бавно – за решения се чака от по 5,6,7 г. Закъснялото правосъдие е лошо правосъдие“, подчерта проф. Семов.

„Ние като общество сме много търпеливи. Трябва да имаме повече жалби срещу лошо правосъдие“, смята експертът по международно право.

Проф. Атанас Семов подчерта, че качественото общество вярва на съдиите си, а зрялото гражданско общество реагира остро срещу всяко посегателство срещу личността. „Случаят с БНР бе атентат срещу демокрацията. Обществото ни, обче реагира реактивно“, отбеляза той.

„Не разбрах, защо делото срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман беше насрочено за след две седмици. Въпреки твърдението ми, че имаме много качествени съдии, това решение бе нередно. Поправянето на Полфрийман не е очевидно. Представата за морал, който съдебната система трябва да носи, липсваше“, коментира проф. Семов.

Той подчерта, че колкото по-бързо потърсиш защита на правата си, толкова по-вероятно е да я получиш. Той изтъкна важността на уважението на личността и зачитането на достойнството на индивида.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
998 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Анатема Безродници !

2019.10.01 | 19:43

3

"Законодателят" - това са онези 240 търтея, които за 30г.разкулачиха, окрадоха и прададоха народ, държава и Родина.

казах

2019.10.01 | 18:18

2

Семов, скоро не си поднасял букет на Борисов. А Яне янев какво прави. Нали щяхте да сваляте герб, дева мамависмотана.

...

2019.10.01 | 18:05

1

Семов,не раздавай акъл със статии и по фейсбуци,ами иди обясни на ония идиоти,дето крещят като ненормални пред съдебната палата,но не знаят защо.

Добави коментар

Водещи новини