ВСС с позиция за ескалиращото напрежение по повод предсрочното освобождаване на Полфрийман

  • 24 септември 2019 15:46

  • 3614
  • 6
ВСС с позиция за ескалиращото напрежение по повод предсрочното освобождаване на Полфрийман
© Novini.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изразява своето безпокойство от ескалиращото обществено напрежение през последните дни по повод съдебния акт, постановен от въззивен състав на Апелативен съд – София, за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Ние сме съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов, като споделяме тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта.

Това се казва в позиция на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, във връзка с постъпил сигнал от Национален младежки комитет на Политическа партия ВМРО-БНД, изказвания на представители на политически партии, академичната общност, граждани и медийни публикации, относими към определение № 429 от 19 септември 2019 г. по въззивно наказателно частно дело № 921, по описа за 2019 г. на Апелативен съд – София, за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман

От колегията заявяват също, че правомощията и функциите на Висшия съдебен съвет обаче са прогласени в Конституцията на Република България и в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и уточняват, че в съответствие с разпоредбата на чл. 16 от ЗСВ, ВСС е административен орган, който не се намесва в правораздавателната дейност и не може да обсъжда, контролира или ревизира съдебни актове.

Съгласно чл. 119 от Конституцията на Република България правораздаването се осъществява от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища, като при противоречива или неправилна практика по тълкуването и прилагането на закона се приема тълкувателно решение от Върховния касационен съд, който упражнява върховен надзор за точното и еднакво приложение на законите от всички съдилища.

По отношение на твърденията за нарушена независимост и безпристрастност на магистратите от съдебния състав, и за постановен от тях съдебен акт под натиск, както и за уронване на престижа на съдебната власт с посоченото определение, Съдийската колегия на ВСС предоставя получения сигнал от Националния младежки комитет на Политическа партия ВМРО-БНД, за извършване на надлежна проверка, на основание чл. 175к, ал. 3 и ал. 4 на ЗСВ, от компетентния орган - Инспектората към ВСС.

Радина Лазарова
3614 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2019.09.24 | 16:14

1

Е,и ! Ще върните ли австралиеца в затвора?

Хей ,,Пич"...

2019.09.24 | 18:56

6

Много опростенчески разглеждаш нещата...?!Я питай родителите дали трябва да го върнат в затвора,или не...?!И ако убият твое дете би ли казал-
Майната му,карай да върви...-да е жив и здрав убиеца-пускайте го на свобода...и без това не можете да върнете сина ми...?!

2019.09.24 | 16:25

2

И да го върнат, убитото момче няма да върнат. Само ще плащаш да го хранят.

ХА ХА ХА ХА

2019.09.24 | 17:10

5

ИДВАТ ИЗБОРИ !!! Някой пак се оляха и са готови да легнат на жълтите павета саамо да останат още във властта !!

гост

2019.09.24 | 16:42

4

А кой и кога ще накаже корумпираните съдии за това, че освободиха криминален престъпник.

к

2019.09.24 | 16:41

3

Какво разбрах: Ние решаваме кой кой е в съдебната система, но иначе не носим отговорност и не можем да направим нищо, когато назначените от нас се изакат на метеното.

Добави коментар

Водещи новини