Малоимотни българи са били подмамвани в схема за трафик на хора във Франция

  • 24 септември 2019 14:47

  • 1613
  • 0
© Novini.bg

Неутрализирана е организирана престъпна група на територията на Франция с българско участие. Групата се е занимавала с трафик на хора с цел трудова експлоатация. Малоимотни български граждани са били подмамвани да работят във Франция в сферата на селското стопанство, като са им обещавани 70-80 евро на ден. Предоставяли са им договори на чужд език, а самите хора трудно са говорели и пишели дори на български. Българите са настанявани в крайно мизерни за живот палатки. Давани са им минимални суми, осигуряващи им само живота за деня.

Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров, предаде репортер на Novini.bg.

"След като работодателите им са изисквали суми за храна и транспорт, то те не са оставали с нищо. "Евроджъст" определя тази акция като най-големият пресечен канал за трудова експлоатация", каза още ръководителят на Специализираната прокуратура.

"Досъдебното производство в България е образувано през май месец. Всички доказателства сочат, че групата е действала на територията на България и Франция. Бяха задържани 4 лица, трима българи и един френски гражданин. Двама от българите са баща и син, третият е набирал лица от град Търговище и ги е транспортирал нелицензирано до Франция. Френският гражданин е отговарял за хората когато са пристигали на място. Основното действие се е развивало в град Лион", разкри наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

"Българите са получавали почти нулево заработено възнаграждение, след като на място работодателите им са одържали пари за каквото си поискат. Възнаграждението, което са прибирали българските участници от групата са ги влагали в имоти във Франция", каза още тя.

“167 души са станали жертва на този трафик”, допълни ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

“Колегите от Франция са много доволни от работата на българската полиция. Иззети са множество счетоводни документи, има минимален брой осигурени трудови договори”, коментира Людмил Попов, началник на отдел „Противодействие на трафика на хора“ в ГДБОП.

“Цялата дейност е била нелегална, а фирмата на българите е била регистрирана на строящ се парцел”, завърши Евгения Деянова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1613 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини