Боян Магдалинчев: Иван Гешев показва решителност за налагането на закона

Очаквам още протести. Не изключвам вероятността да има още опити за нагнетяване на напрежението около избора на главен прокурор. Това заяви пред БНР Боян Магдалинчев – представляващ ВСС.

„С такива действия се целят две неща – да се активира обществената нагласа срещу този кандидат и да се мотивират някои от членовете на ВСС да не гласуват така, както са решили предварително или съобразно качествата на кандидата“, изказа той.

„Към този момент нямам съмнение в качествата на Иван Гешев, които той показа като заместник-главен прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура. Времето ще покаже дали той ще се наложи в съответствие с изискванията на закона като ръководител на прокуратурата, ако бъде избран. Поне засега, той показва една решителност за налагането на закона. Искрено се надявам всичко, което се предприема от страна на прокуратурата, да е в съответствие с Конституцията и изискванията на законите в страната“, коментира Магдалинчев.

Според него Иван Гешев не отрича разделението на властите: „Според мен идеята му е да се бори с престъпността с всички възможни средства и когато е необходимо, и комуникация между властите, а не да отрича разделението на властите – аз така го разбрах“.

Магдалинчев подчерта, че никога не е имало така организирана кампания срещу определен кандидат за главен прокурор: „Онзи ден ми направи впечатление на митинга пред Съдебната палата - яки момчета с черни потници и по чехли – едва ли те толкова добре разбират какво значи избор на главен прокурор. Останах с впечатление, че те не са от хората, които могат да имат поглед за качествата на главния прокурор и да могат да изведат своята теза дали той трябва да бъде или не. Дали те са засегнати, дали са част от някакви групировки или някой ги използва – не мога да кажа“.

Според него се създава масова психоза и масово настроение срещу избора на Гешев. Най-вероятно има други интереси на заден план, които не биха желали точно този човек да бъде главен прокурор, предположи Боян Магдалинчев и добави: „Виждаме и политически лидери, които присъстваха на тези протести и те организираха протести. Видях бившия министър на правосъдието Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския. Този закон за съдебната власт в настоящия си вид в огромната част е негово дело, когато беше министър, не малка част. Той беше човекът, който готвеше промените в Конституцията. Той сега участва в протеста, който всъщност като че ли не приема това, което той подготвяше и налагаше като министър“.

Боян Магдалинчев е на мнение, че е по-добре да има няколко кандидати за поста на главен прокурор.

Коментари

 1. 2019.09.15 | 17:06

  da bre ivanco geshev vi pokaza tce shte spazva zakonat no zakonat na grobarskiat prestapnik i premier na ciganite a ne zakonat na balgarskoto obshtestvo.

 2. 2019.09.15 | 18:22

  Ех ти, Плужаков !Виж си коленете!

 3. 2019.09.15 | 18:47

  МНОГО ВИ Е ВАЖНО ДА Е ТОЧНО ТОЙ ,НАЛИ?

 4. 2019.09.15 | 23:28

  И този удари една шпакла! Мърша безподобна...

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет