Има обвиняем по шпионския скандал, Решетников с 10-годишна забрана да влиза в България

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е привлечен като обвиняем по чл. 105, ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години. Това каза на брифинг по повод разгорелия се от вчера шпионски скандал главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Novini.bg

Прокуратурата взе мярка парична гаранция 50 000 лева. Наложена му е забрана да напуска територията на стraната и към този момент той вече е освободен от следствения арест, добави Цацаров.

На брифинга стана ясно, че ДАНС е наложила на пенсионирания руски генерал Леонид Решетников забрана за влизане в България за срок от 10 години. Забраната е наложена по реда на Закона за чужденците в България.

В хода на разследване против финансовата и кредитната система е установена действаща схема за пране на пари. Веднага след установяването на тази схема прокуратурата възложи на ДАНС множество оперативни мероприятия, включително и на финансовото разузнаване. В резултат са събрани данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната. Тези интереси са свързани с различни области на българския обществен и политически живот, както и с дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на Република България и представляват опити за целенасочено влияние по отношение и на нейната външна политика. Събрани са и доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и с действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси под различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона. Българският гражданин е Николай Малинов. Чуждите организации, за които твърдим и имаме доказателства, че е поставял в услуга, са със седалище Руската федерация. Организациите са две - Общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания, оповести главният прокурор.

Установено е, че обвиняемият Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на посочените организации, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Заплащането е извършено под различни форми, в рамките на посочените схеми на финансиране, като е било предназначено от една страна за него и за притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга - за финансиране на различни меропрития за оказване на влияние върху българската вътрешна политика, добави Гешев.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор от Специализираната прокуратура на 3 юли 2019 година. На 9 септември 2019 година на територията на София, Перник и Брезник са извършени претърсвания на 11 адреса. Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, множество документи, сред които и такива, имащи пряко отношение към дейността на обвиняемия Малинов и по-конкретно, свързани с престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Намерена е докладна записка на руски език, изготвена от Николай Малинов, относно "необходимита геополитическа преориентация на България", или това, което ние наричаме "Проект България". Докладната записка е изготвена с цел информиране на посочените вече организации каква е настоящата ситуация в България и какви мерки следва да бъдат взети, за да се промени из основи геополитическата ситуация в България, насочена към Западния свят, към такава, ориетнтирана към Руската федерация. Посочено е, че основна цел на тази работа е геополитческа преориентация въз основата на православието, славянската култура и традиции. Посочено, че усилията се концентрират в 5 основни направление - дейност на неправителствения сектор, създаване и поддържане на интернет сайтове, създаване на собствен телевизионен канал, създаване на аналитичен център и създаване на партия, която ще позволи постепенно прерастване в масова електрорална сила, заяви зам.-главният прокурор.

Събрани са доказателства, че според обвиняемия Малинов следва да се упражнява влияние върху политическия живот в страната не явно, а "по таен начин". В докладната се посочва, че е нужна сериозна поддръжка за осъщестявване на сериозен пробив в националното информационно пространство, което е възможно чрез създаване на национален информационен канал или информационна агенция, за което са необходими сериозни инвестии за продобиване на компанията "Виваком" чрез съдействието на банка "ВТБ" – инвеститор, който да закупи компанията, но тя задължително следва да остане под чужд контрол. Според обвиняемия привържениците на тези идеи в България не могат да се справят сами, без подкрепа от руската държава, която подкрепа да се изрязава в "доходоносни отрасли от икономиката на България", посочи Иван Гешев.

Според зам.-главния прокурор Малинов е работил в полза на Общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания близо девет години, като само в последните три се е срещал близо 30 пъти с директора на Руския институт за стратегически изследвания Решетников и с бизнесмена Константин Малофеев.

От разследването станало ясно, че отношение по казуса има и банкера Цветан Василев, както и фалиралата вече банка КТБ. Така например от януари до март 2015 г. са били договаряни сделки за прехвърляне на активи на "Виваком" и действия с военните заводи "Дунарит" и "Авионамс".

В свои записки Малинов написал, че сделката с телевизионните канали не могла да бъде осъществена, тъй като в деня, в който трябвало да бъде подписан договорът, в сградата се появили ЧСИ и полицаи. Впоследствие СЕМ отказал лиценз на нов телевизионен канал.

Освен името на Цветан Василев в разследването излязло и това на Емилиян Гебрев, отново покрай коментираните сделки във военната индустрия. Според Гешев на срещите си в Русия Малинов се е виждал и с Решетников, и с Малофеев - именно от тях той получавал задачи, пари за изпълнението им и се отчитал за извършената дейност до момента. Част от парите идвали от кипърска фирма на Малофеев.

 

 

Коментари

 1. 2019.09.11 | 22:19

  вижте ги тези тримата мафиоти няма ги само пеевски и тиквата.тези 5 мафиоти управляват и са сценаристите във българия

 2. 2019.09.11 | 22:17

  АКО ТОЗИ НЕЩО Е ШПИОНИРАЛ ТОВА Е МАФИЯТА ГЕРБ.ТЯ Е НА ВСИЧКИ НИВА ВЪВ БЪЛГАРИЯ

 3. 2019.09.10 | 18:45

  Отклоняване на внимание . Нищо ново !

 4. 2019.09.10 | 18:31

  12 --знаеш ли какъв малоумен глупак си ?? Пак се насра !!

 5. 2019.09.10 | 17:58

  щом десният ген.атанасов казва че това си е пълна пронография кво да се каже по вече!!!какво по голямо шпиониране от това да се хакне НАП.ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ТОВА Е ПЪЛНА КАТАСТРОФА!! 5 милиона данни на прангара.10 милиарда лева данъци които трябва да се плащат за годината точно от тези дето организираха иванчева и сега този велик шпионин изчезнаха!!!какво остана да се шпионира в тази разградена кочина българия!!!явно мафията герб!!!

 6. 2019.09.10 | 17:38

  Гледам, рев на руски тролчета и продажници под мен. Ревете другари. Секнаха парите. Сега на кой ще се продадете, а? Дребни предатели и родоотстъпници работещи за чужда държава.

 7. 2019.09.10 | 17:37

  ....щом са стигнали до там-да получават платено шпионско инфо от... сдружение...- ,,Русофили" в бедната ни БГ...

 8. 2019.09.10 | 17:15

  Смърт за всички русофили шпиони,,, мамка ви мръсна антибългарска

  1. 2019.09.10 | 17:32

   Пак е заспал пазача на 4-ти километър!!!

 9. 2019.09.10 | 17:00

  САЩ организираха апартаментгейт чрез подопечното си радио свободна европа.
  Това бе сигна за тиквата, че може да го праят на бунището ако не изпълнява безропотно каквото му се нареди.За да се подсигури допълнително, тиквун плати за ф-16 дето ще ги видим може би някой ден в далечното бъдеще.Сега си измисля шпионски скандали.
  Да видим до къде ще ни докара този самовлюбен имайки се за незаменим банкянски идиот !

 10. 2019.09.10 | 16:57

  То и Сергей Антонов навремето бе обвинен в руски шпионаж и подривна дейност срещу папата,но нямаше доказателства...!Само дето западните служби му разтуриха живота и човека почина с нищожна пенсия- в забвение и психически тормоз...

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет