Разследват кюстендилско читалище за подбуждане към омраза

  • 07 юни 2019 20:44

  • 842
  • 2
Разследват кюстендилско читалище за подбуждане към омраза
©

Районна прокуратура-Кюстендил разпореди разследване срещу читалище от града за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност. Читалището използвало плакат с портрета на нацистки генерал в униформа.

Разследването започнало след подаден сигнал от гражданин, че на различни места в града са разлепени плакати, съдържащи изображение на немския генерал от Втората световна война – Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надпис „Героите от Втората световна война 1941-1945“. Плакатът приканвал за среща на посочен конкретен адрес.

Вече са извършени четири огледа, при които са иззети веществени доказателства, в това число и разлепените плакати, предаде БНР. Установени са и други места в града с разлепени плакати, където предстои извършване на огледи на местопроизшествия.

Със заповед на кмета на Община Кюстендил провеждането на обявеното мероприятие на читалище „Зора“ е забранено. Районна прокуратура е поискала и получила разрешение от Районен съд за претърсване на жилището на председателя на читалището, където се намира и адрес за кореспонденция на читалище „Зора“.

Прокуратурата е събрала и други доказателства за извършване на подобни деяния в минал период.

По случая е образувано досъдебно производство, чиито първоначален срок за приключване е 2 месеца, поясни говорителят на Районна прокуратура в Кюстендил Галина Димитрова.

Последвайте канала на

Novini.bg
842 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
...

2019.06.07 | 22:01

1

Добре, но очаквам и всички от БСП и ДПС също да бъдат разследвани за подбуждане към омраза, защото това им е цялата политика. Не може само нацистите да са зли, а болшевишките дъртаци със съветските паметници да са добри, а добър турчин според учебниците по история няма.

АХ

2019.06.07 | 22:49

2

Много точно казано, поздрави!

Добави коментар

Водещи новини