Журналистът от “Капитал” Росен Босев осъден на 1000 лв. за клевета срещу бившия шеф на КФН

  • 31 май 2019 09:43

  • 393
  • 0
Журналистът от “Капитал” Росен Босев осъден на 1000 лв. за клевета срещу бившия шеф на КФН
© pixabay

Журналистът от в. “Капитал” Росен Босев бе окончателно осъден на втора инстанция за клевета. Присъдата е на тричленен състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Петя Крънчева. Допреди няколко години тя беше зам.-шефка на съда и председателка на Наказателната колегия.

Делото срещу Росен Босев е заведено по тъжба от бившия шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Журналистът е наказан с административна санкция - глоба в размер 1000 лева. Той е осъден за казаното в сутрешния блок на Нова тв “Здравей, България” на 15 януари 2015 г.: “Г-н Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев-Брендо. Чрез своите действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик”, пише 24 часа.

Мавродиев е посочил в тъжбата си и още един израз, казан в “Шоуто на Слави” по Би Ти Ви на 16 януари 2015 г. Но за него съдът приема, че не е клеветнически.

Ето какво гласи съдебното решение: "Във връзка с медийните публикации относно ВНЧХД № 4669/2018 г. уточняваме следното: Въззивното частно наказателно дело срещу журналиста Росен Босев е образувано в СГС на 23 октомври 2018 г. и е приключило 7 месеца по- късно с решение от 21 май 2019 г., което е законосъобразен срок за разглеждане на въззивно производство. Повреме на наказателния процес пред СГС са спазени всички законови процедури по призоваване на страните. Всеки един от тричленния съдебен състав, разглеждащ делото, се е запознал с всички материали и е обсъдил доказателствената съвкупност в пълнота. По искането за отвод на докладчика по делото се е произнесъл целият съдебен състав. Крайният съдебен акт отново не е еднолично решение на конкретен съдия, а е постановен единодушно и без особени мнения. Тримата съдии са достигнали до единното становище, че подсъдимият е виновен по част от предявеното му обвинение и са потвърдили осъдителната присъда на първоинстанционния съд. Страните по делото своевременно са уведомени за решението и са получили копия от съдебния акт".

Присъдата предизвика гнева на журналистите от “Капитал”, които излязоха с протестна декларация. “Всичко това ни кара да смятаме, че осъждането на нашия колега е злонамерен отговор за журналистическата му работа, съдебна репресия срещу свободата на изразяване”, се казва в тяхната позиция.

Последва незабавен отговор на Софийския градски съд.

“Тримата съдии са достигнали до единното становище, че подсъдимият е виновен по част от предявеното му обвинение и са потвърдили осъдителната присъда на първоинстанционния съд”, е позицията на съда. В мотивите към присъдата на съдиите, които са повече от 25 страници, се обяснява, че по делото не са били събрани никакви доказателства Мавродиев да е бил осъждан, обвиняван или съпричастен към подобна дейност. Те не отричат факта, че по наказателното дело срещу Банев има приложеви заверки от страна на Мавродиев на пълномощни на жената на Брендо Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева. Съдиите обаче посочват, че всъщност свидетел по делото срещу Брендо е обяснил, че по това време Мавродиев е имал фирма. В мотивите си магистратите посочват още, че Росен Босев е разбирал, че разгласява публично позорящ факт, тъй като охарактеризира тъжителя в негативна светлина.

От позицията на журналистите от “Капитал” става ясно, че по време на делото той е поискал отвод на съдия Крънчева, защото през годините писал много критични материали по отношение на нея, докато тя била зам.-шефка на съда. Съдийката не се отвела.

“По искането за отвод на докладчика по делото се е произнесъл целият съдебен състав. Крайният съдебен акт отново не е еднолично решение на конкретен съдия, а е постановен единодушно и без особени мнения”, се казва в становището, разпространено от СГС. Останалите двама съдии са Николай Николов и Александрина Дончева.

СТОЯН МАВРОДИЕВ

“В случая с Росен Босев делото приключи за четири месеца. А по разпореждане на съдия Крънчева и в противоречие със закона в продължение на няколко месеца журналистът беше издирван от служители на Съдебна охрана, а негови близки на различни адреси тормозени с посещения и призовки, в които се цитират не текстовете, относими към делото, а такива за тежко умишлено престъпление. При положение че той никога не се е укривал”, твърдят още от “Капитал”.

В отговор от СГС уточняват, че наказателното дело било образувано на 23 октомври 2018 г. и е приключило 7 месеца по-късно с решение от 21 май 2019 г. Това било законосъобразен срок за разглеждане на въззивно производство.

Съдиите казват още, че са спазени всички процедури по призоваване на страните. Всеки един от тричленния съдебен състав, разглеждащ делото, се е запознал с всички материали и е обсъдил доказателствената съвкупност в пълнота. Страните по делото своевременно са уведомени за решението и са получили копия от съдебния акт, уточняват още от СГС. Те посочват, че при определяне на наказанието - 1000 лева глоба, превес се взели смекчаващите вината обстоятелства като чистото съдебно минало, а и че няма жалба от Мавродиев срещу размера на санкцията. Тя е била същата и по делото на първа инстанция в районния съд.

Росен Босев щял да се обърне и към съда в Страсбург.

Novini.bg
393 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини