Съдят мъж за грабеж на златни обици и теглене на пари от картата на пострадалата

  • 18 март 2019 11:19

  • 454
  • 0
Съдят мъж за грабеж на златни обици и теглене на пари от картата на пострадалата
©

С обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна на съд е предаден 32-годишният Васил Т.

Той ще отговаря за грабеж, при който отнел със сила златните обици и дамската чанта на пострадалата с мобилен телефон и дебитна карта, от която изтеглил 400 лева – престъпления по член 198, ал. 1 и по член 249, ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние.

На 8 септември миналата година пострадалата Геновева К. и нейният приятел Румен се засекли в игрална зала в кв. „Владиславово“ с подсъдимия. Васил дължал пари на приятеля на Геновева, който използвал срещата в игралната зала да си ги поиска. Румен бил гневен, че Васил уж нямал пари да се издължи, но посещавал игралната зала.

Подсъдимият забелязал, че Геновева носи големи златни обици и решил да я ограби, да продаде отнетите вещи и така да се разплати с приятеля й Румен.

След полунощ Румен изпратил Геновева близо до блока, в който живеела, и се върнал отново в игралната зала. Васил проследил жената и когато тя стигнала до контейнерите за смет, изскочил, хванал с ръце обиците й и ги издърпал от ушите й.

След това съборил жената на земята и издърпал със сила дамската чанта от ръцете й. После се отдалечил от мястото на грабежа и видял, че в чантата на Геновева има дебитна карта със записан ПИН-код, мобилен телефон, ключове и портмоне със 70 лева.

След това спрял до една от къщите в квартала. Видял, че срещу него се задава човек. Когато стигнал до него, разбрал, че това е неговият познат от махалата Азис. Той попитал Васил какво прави по нощите навън. Подсъдимият отговорил, че е ходил да тегли пари от дебитната карта на жена си, но не успял, и го помолил да му помогне.

Така Азис изтеглил първо 100 лева. Разписката от банкомата показала, че по сметката има още пари и Васил поискал да бъдат изтеглени още 300 лева. По настояване на Васил бил направен и трети опит за теглене, но заради изчерпан дневен лимит трансакцията не била осъществена.

Подсъдимият Васил и Азис отишли в магазин след това, купили цигари, енергийни напитки и закуски с парите от картата на Геновева. След това се отправили към къщата на лелята на подсъдимия. Васил извадил наркотици и двамата с Азис се дрогирали.

Малко по-късно се обадил на Румен по телефона, повикал го с мотива, че иска да върне заема си. Васил дал обиците на Геновева и още 20 лева и казал на Румен, че така издължава заема си.

На другия ден Румен заложил обиците срещу 270 лева в заложна къща, а подсъдимият заложил телефона, отнет при грабежа над Геновева.

Азис посетил на следващия ден дома на подсъдимия. Опасявал се, че Васил ще го забърка в неприятности. На тръгване подсъдимият го помолил да изхвърли портмоне, в което била счупената на две лична карта на Геновева. Азис обаче не го сторил, а предал доброволно вещите на разследващите.

Подсъдимият Васил Т. се намира във варненския затвор. Очаква се делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Той не е възстановил до момента нанесените щети от грабежа в размер на 491 лева и още 400 лева, които са били изтеглени от дебитната карта на ограбената жена, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Филип Епитропов
454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини