От Спецпрокуратурата разкриха подробности за злоупотребите в НОИ-Силистра

  • 09 март 2019 11:30

  • 2001
  • 6
От Спецпрокуратурата разкриха подробности за злоупотребите в НОИ-Силистра
©

От Специализираната прокуратура разкриха подробности за злоупотребите с източването на пенсионни фондове от структурата на НОИ в Силистра. На съвместен брифинг с представители на МВР от прокуратурата разкриха, че по случая са привлечени 6 лица под наказателна отговорност за членуване в организирана престъпна група.

,,Групата функционира от 2007 г., като е издавала фалшиви ТЕЛК-ове, които са предоставяни пред НОИ – Силистра. В нея участват длъжностни лица, сред които директорът на НОИ – Силистра и началникът на отдел „Отпускане на пенсии“. Членове на групата са и семейство – баща, майка и син. Разпитани са множество свидетели, използвани са и СРС-та. Задържаните са били ангажирани с това да изготвят фалшиви документи за пенсиониране. Претърсени са 14 адреса, както и леки автомобили. В резултат на тези действия са иззети мобилни телефони, банкови карти, извлечения от банкови документи'', разясниха от прокуратурата.

На брифинга бе обяснено и как е действала схемата.

,,Директорът на НОИ-Силистра се обажда по телефона на началничката на отдела за отпускане на пенсии и започва да ѝ диктува определени имена, при което тя ги записва като СМЧ – Пенчев, т.е. "силно мой човек – Пенчев". По този начин пенсионните досиета са се изготвели много по-бързо от други и не са минавали през никакви проверки'', разкриха от обвинението и добавиха, че се касае за пенсии в размер от 600 лева нагоре, като до момента е ясно, че 20 души са получили пенсии по порочната схема.

,,Искам да добавя, че това са хора, които нямат право на пенсия, тъй като не покриват необходимия по закон трудов стаж'', посочи наблюдаващият делото прокурор Димитров.

По думите му точният брой на финансовите щети тепърва ще се изяснява.

Владимир Василев
2001 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2019.03.09 | 13:35

5

Идат избориииииииииииииии това са бушони главните играчи още са на терена

2019.03.09 | 14:29

6

Така е, ама като им "натегнат" "жичките" и си кажат , кои са по мощните бушони - ще ги пуснат, защото иначе ще пламне "главното табло"(правителството)!

Седесарското здравеопазване - шашми и далавери

2019.03.09 | 13:35

4

А народът гине от грип, туберкулоза и морбили като в средновековието.

наложително е

2019.03.09 | 12:47

3

Спец. П.р.о.к.у.р.а.т.у.р.а.т.а да направи ПУБЛИЧНО ДОСТОЯНИЕ И П.А.Р.Т.И.Й.Н.А.Т.А ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА 6-ТЕ ЗАДЪРЖАНИ!

боби

2019.03.09 | 12:31

2

Тези схеми не са от вчера или от днес. Колко фалшиви документи има за миньорски труд, за да получат някои привилегировани лица максимални пенсии?? Не са открили топлата вода. То в цяла България срещу определена тарифа и за пенсии и за инвалидни пенсии тече схемата. Те след 30 години се сетили да борят корупцията когато се точи яко пенсионното. Мизерна държава!

4EPA

2019.03.09 | 12:00

1

KONFISKACIQ NA IMUSHTESTVO I SOLIDNI PRISADI ZA TAKIVA URODI

Добави коментар

Водещи новини