Мая Манолова се яви по делото "Топлофикация"

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на се яви днес на заседание в Административен съд София-град, след като на 4 февруари т.г. делото по жалба на Манолова срещу решение на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД, с което й бе отказан достъп до обществена информация, беше отложено, предаде репортер на Novini.bg.

Съдебната сага на омбудсмана с „Топлофикация София“ продължава вече трета година, тъй като ръководството на дружеството отказва да предостави исканата по ЗДОИ информация за какво са похарчени събраните през 2015 година юрисконсултски възнаграждения за близо 15 милиона лева чрез започнати дела срещу 21 хиляди столичани. В тези производства дружеството е поскало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител и 300 лева по исково производство. През 2018 година съдът отмени „мълчаливия отказ“ на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД, като преписката бе върната за произнасяне. Последва решение на столичното топлофикационно дружество, в което отново изпълнителния директор отказа да предостави исканата обществена информация, предмет на настоящото съдебно производство.

Снимка: Булфото

От "Топлофикация София" твърдят, че не са дружество, което трябва да дава обществена информация и подобна информация представлява търговска тайна, заяви Манолова преди участието си в заседание на САС.

Общественият защитник изтъкна, че веднъж вече е спечелила дело срещу общинското дружество, но от "Топлофикация" не се съобразили с аргументите на съда с мотив, че Манолова нямала право да иска публична информация.

Тя иска да знае следва ли "Топлофикация" да дава информация за това как се управлява дружеството и как се харчат парите на столичани.


Снимка: Булфото

Манолова се надява, че поредният рунд с "Топлофикация" ще бъде в полза на гражданите и припомни, че е поискала информация от дружеството затова как се харчат техните пари. По думите й, този спор има своята морална страна. Трябва да се изясни и дали ръководството на едно общинско дружество следва да дава информация на гражданите за това как управлява дружеството.

"Ръководствата на "Топлофикация" се сменят, но проблемите остават", констатира Манолова и добави, че от дружеството проявяват арогантно отношение към столичани.

На въпрос какво се случва в битките срещу сградната инсталация, Манолова отговори, че съдът е отменил формулата, по която се изчислява сградна инсталация, като неотразяваща реалното излъчване на топлинна енергия.

Според нея топлинните счетоводители си нагаждат сметките и по този начин сградната инсталация стига до 50-60% от сметката, което е абсолютен обир.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на настоява за бързо разглеждане на това дело, за да може съдът да принуди администрациите да спазват интересите на гражданите.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет