Оставиха в ареста председателя на ТЕЛК - Ловеч

  • 01 февруари 2019 18:43

  • 1623
  • 3
Оставиха в ареста председателя на ТЕЛК - Ловеч
© Pixabay (архив)

Съдът постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" на председателя на ТЕЛК - Ловеч, д-р Донка Минкова, която бе задържана вчера /31 януари/ и привлечена като обвиняема за вземане на подкуп.

Мотивите на съда са, че според събраните доказателства и свидетелските показания може да се направи основателно предположение, че обвиняемата е извършила престъпление, за което се предвижда до 6 години лишаване от свобода. Според съдия Васил Анастасов налице е реална опасност д-р Минкова да извърши други престъпления. Решението на съда може да се обжалва в тридневен срок в Апелативен съд - Велико Търново.

В началото на съдебното заседание защитата на Донка Минкова - адвокат Стефан Гецов, поиска отвод на съдебния докладчик. Мотивът бе, че от арестуването ѝ до днес в съдебната зала, без да е призната за виновна, е обект на изключителен медиен интерес. Журналистическото нашествие, както се изрази адвокат Гецов, било обстоятелството, което влияело на докладчика по делото. Съдия Васил Анастасов отхвърли искането му, като изтъкна, че присъствието на медиите не може да повлияе на обективността му.

Съдът не прие и постъпилото искане от защитата за съдебно-медицинска експертиза, която да даде заключение за характера и вида на заболяванията, от които д-р Минкова страда, както и дали могат да й бъдат създадени необходимите условия, от които тя се нуждае, в следствения арест и евентуално в болницата към Затвора в Ловеч. Съдът обаче прие като доказателства медицинските документи, според които обвиняемата страда от заболявания на гръбначния стълб и черния дроб.

По време на съдебното заседание бе посочено, че на 28 януари т.г. свидетелят Иван Колев от Ловеч, в лична среща с Минкова, ѝ е дал 200 лева и медицински документи за определяне процент за нетрудоспособност и такова решение е било издадено.
В съдебната зала стана ясно още, че при претърсване на жилището на Минкова е била намерена голяма сума пари, както и три папки с медицински документи, необходими за издаване на ТЕЛК решения. Във всяка папка е имало по 500 лева.

При разследването е установено, че д-р Минкова е провела множество разговори с другия обвиняем - Валентин Йотов. От неговите обяснения е станало ясно, че е дал 1500 лева за издаване на ТЕЛК решение за негова внучка и е съдействал за такова на детето на брат си за същата сума.

Адвокат Гецов, цитиран от БТА, зави, че ще обжалват решението. Според него съдът е взел едно изключително погрешно решение и добави, че д-р Минкова е с 95 процента инвалидност, затова е трябвало да постанови "домашен арест". Предстои Окръжният съд да се произнесе по мярката за неотклонение и на другия обвиняем по делото - Валентин Йотов.

Филип Епитропов
1623 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.02.02 | 00:50

3

Защо пропускате комунягите престъпници, които ограбиха нас и държавата и изгониха децата ни в чужбина??? Цялата мафия бе създадена от БКП/БСП върхушката с ДС машата!!! Всички откраднати пари и активи са под техен контрол!
Цитираните от вас колега са от детската градина на аматьорите и назад в класацията за прочистване!!! Там където има и следа от комунизъм се шири мизерия, ограничение на правата, беззаконие и омраза!!! Набийте си го в тъпите манерки.. справка Венецуела, Куба!!!

Joker

2019.02.01 | 23:03

2

Една добра новина!

А защо

2019.02.01 | 18:44

1

Костов, Бисеров, Софиянски, Цветанов, Борисов са още на свобода?

Добави коментар

Водещи новини