Гешев: Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са здрави (видео)

  • 21 януари 2019 14:18

  • 19656
  • 40
Гешев: Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са здрави (видео)
©

От министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г беше възложено на МВР,  а на мен от главия прокурор да се извърши анализ и да се задействат механизмите, с които разполагаме за наказателно-правен анализ и извършване на проверки за документни престъпления, касаещи получаването на инвалидни пенсии от ТЕЛК и свързаните с това социални услуги.

Това коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на пресконференция във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК.

След извършен такъв анализ бяха събрани почти всички производства през последните 5 години, касаещи получаване на инвалидни пенсии с неистински документи, каза той.

Установи се, че в определени региони процентът на инвалидните пенсии достигат до 28 % от всички пенсии на конкретната област.

Най-големият процент е в Силистра, Разград, Монтана, Перник, Габрово, Враца.

В резултат на този анализ бяха предприети дейстия с МВР и районните прокуратури и започнаха проверки и досъдебни прозиводства, каза Гешев.
По думите му предстои извършването на такава дейност и в останалите областни градове.

Оказва се, че при проведените разпити на стотици лица, първоначалното впечатлението е, че 70% от лицата, с които се разговаря не знаят от какво са болни, не знаят какви документи трябват за ТЕЛК, не знаят дали са ходили пред ТЕЛК, не знаят дали са били хоспитализирани или не.

В Силистра се създава впечатлението, че цели села са с инвалидни песнии. Получават се фалшиви хоспитализации, от които никой не може да каже каква е щетата за здравната каса.

Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са здрави, каза Гешев. По думите му очакват се обвинения в близките няколко дни.

По думите на Иван Гешев положението е ужасяващо.

Над 200 лица до момента са разпитани. Установено е, че делът на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване в последно време нарастват, стана ясно от прокуратурата.

Направено е обосновано предположение, че става дума за фиктивно издаване на документи. В Силистра, където е констатирана мрежа от посредници, срещу 600 лв. ТЕЛК-ът може да бъде получен, обясни Гешев. В някои градове сумата достига 2500 лв.

Тези стотици милиони, ако отиваха при хората, които имат нужда, не мисля, че щяхме да сме по-различни от другите европейски държави, заяви Иван Гешев. Към момента няма арестувани хора, очаква се в Силистра в близките дни да бъдат привлечени лица под наказателна отговорност.

Последвайте канала на

Нора Виткова
19656 40

Свързани новини

Коментари 40

Добави коментар
Боби. !

2019.03.05 | 14:28

40

Това се случва от години, след като хората достигнали и без това високата пенсионна възраст не могат да се пенсионират при недостиг на максимално искания трудов стааж с по-малък такъв и с по-ниска пенсия да става това щом имаш възрастта! Хората търсят други варианти! А като има търсене има и предлагане! Също като с другите забранени неща и врщества!!!!

2019.01.22 | 13:55

39

Гeрб-слугите на други нации. Никой с мозък вече няма да гласува за вас

Ега си логиката

2019.01.22 | 07:41

38

Ех,Гешев,Гешев! Кога г..за ти почерня,кога и доктор стана!?
Моята майка е на легло близо 20 години,пие по цяла шепа лекарства, има ТЕЛК, но ако я питаш от какво е болна, едва ли може да ти каже !
Пожелавам и ти като нея да получиш ТЕЛК,и то по-скоро, и да го научиш наизуст, та като те разпитват колегите ти, да не се срамуваш от незнанието си !
Нещастник!

За съжаление живущ в България

2019.01.21 | 22:04

37

ВЕРНО НЕОТДАВНА РЪЧКАХА ТЕЛКОВЕТЕ ПРОМЕНИ ПРАВИЛА И Т. Н ЗА ДА Е ВСИЧКО ЯСНО И ТОМНО. НО КО МАЙ ЗАКРИЛИ КОМИСИЯТА ТЕЛК СЪСТАВЛЯВАНА ОТ НЯКОЛКО ЛЕКАРА. И СЕГА ЕДИН ЛЕКАР РЕШАВА НЯМА ВЕЧЕ РЕШЕНИЕ ОТ НЯКОЛКО ЛАКАРА. ТИЯ БГ УПРАВНИЦИ НАИСТИНА СА МАИ ПЪЛНИ ИДИОТИ. ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИ. ГОСПОДА ГОСПОЖИ ГОСПОЖИЦИ БГ УПРАВНИЦИ ТРУДНО СЕ ПОТКУПВА ЦЯЛА К О М И С И Я. ЛЕСНО СЕГА 1,2 ЛАКАРИ. УСРАХТЕ СЕ. ИЗМЪЧВАТЕ ПАЦИЕНТИТЕ БОЛНИТЕ СЪС СВОЯТА НЕКАДЪРНОСТ. ФАК.

Инвалида

2019.01.21 | 21:45

36

ТИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ УПРАВНИЦИ НАЛИ НЕ ОТДАВНА ПРЕСТРУКТОРИРАХА ТЕЛКОВЕТЕ! ТЕЛКОВАТА КОМИСИЯ СЕГА СЕ СЪСТОИ ОТ ЕДИН ЛЕКЪР И ЕДИН МЕДИК ПРОВЕРЯВАЩ ИСЛЕДВАНИЯТА ДОКУМЕНТИТЕ ИТ ДРУГИ ЛЕКАРИ. ДОБРЕ СИ БЕШЕ КОМИСИЯТА ТЕЛК ОТ НЯКОЛКО МЕДИКА СЪСТОВ ОБРОЗУВАЩ КОМИСИА. НО МАЙ ЗГАФИХА НШи

Андрешко

2019.01.21 | 18:33

35

Да видим какво ще стане ....или само си бърборим....

Само в пенсиите ли има далавери?

2019.01.21 | 18:22

34

И половината приватизация също е далавера, Кога ще проверят олигарсите, само Банев ли е крал държавата?

Робинзон

2019.01.21 | 17:12

33

Е тия пенсии нали се разрешават от докторите.Не луд тоя който яде баницата а тоя който я дава.Търсете кой раздава баницата.

боби

2019.01.21 | 17:02

28

Това явление тече толкова отдавна - десетилетия! Особенно много са циганските инвалидни пенсии, а също и цели семейства има псевдоинвалиди и се издържат с тях - не работят! Здравите инвалиди си ги купуват някои с хилядарки, други със стотачки според % на инвалидност! голямата вина е на тези дето ги дават - лекарите, те дават баницата, тях погвайте!!Лекарите са за затвора, а псевдоинвалидите да върнат сумите с лихвите, но надали!Всичко е за три дена прах в очите на хората!

Това е показател

2019.01.21 | 17:06

32

че БЪЛГАРИНА няма думатам,и 30% от обществото да е на едно мнение просто няма каде и как да го изрази,по медиите се саобщава това което им изнасе на определени хора

asp

2019.01.21 | 17:06

31

боклуци долни цигански изнасилени за белилото сте меко казано

Добави коментар

Водещи новини