Оправдаха кофа за смет за катастрофа

Шуменският окръжен съд отхвърли решение на районен съд, според което Община Шумен дължи обезщетение заради катастрофа с кофа за смет. Инцидентът бил установен на 7 април 2017 година, когато собственичката на Тойота Ярис забелязал, че бронята на колата е пострадала от блъснал се в нея контейнер, съобщава Дарик.

Собственикът предявил иск срещу кметството за възстановяване на разходите по ремонта - 399 лева, а Районният съд се произнесъл в нейна ползва, тъй като магистратите приели, че кофата за смет се е движела сама заради силен вятър и липса на изградена специална площадка за контейнерите, което говори за противоправно бездействие от страна на общинските служители. След като делото стигнало до въззивна инстанция, магистратите от Окръжен съд отхвърлили решението.

Според данните на Хидрометеорологичната обсерватория в Шумен за периода, когато колата пострадала - от 6 април до 7 април - най-силният вятър е бил със скорост между 4 и 10 м в секунда. Съгласно експертиза, при задействани спирачки, силата, необходима за придвижването на контейнера е около 10-12 кг., а силата, която създава вятър със скорост 10 м/сек. е 8,6 кг. Съдът счел, че при тези изчисления и данни от ХМО-Шумен не вятърът е причината за преместването на контейнера, като не се изключва придвижването да е в следствие на човешка намеса от клошари или хулигани.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет