Затвор за мъж за незаконно придобиване и държане на оръжие и боеприпаси

  • 21 ноември 2018 17:15

  • 1196
  • 0
Затвор за мъж за незаконно придобиване и държане на оръжие и боеприпаси
© Pixabay

Районен съд – Кюстендил е признал за виновен Д.Н. за извършено от него престъпление по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс – незаконно придобиване и държане на оръжие и боеприпаси. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

На 29.11.2016 г. служители на РУ МВР Кюстендил получили оперативна информация за държане на огнестрелни оръжия, боеприпаси и културно-исторически ценности от мъж – Д.Т. В тази връзка били предприети неотложни действия по разследване – претърсване и изземване в къща в с. Горна Гращица, обл. Кюстендил, обитавана от него заедно със съпругата му. 

В имота били открити и иззети огнестрелно оръжие и боеприпаси, както и металотърсач и старинен пръстен. На въпросите на разследващият орган Н. обяснил, че пистолетът е негов и го е закупил за сумата от 350 лв. три дни по-рано от непознато за него лице, боеприпасите също са били негови. 

В хода на разследването е била назначена и извършена криминалистическа експертиза в областта на балистиката, при която се констатирало, че държаното от Д.Н. огнестрелно оръжие представлява пистолет марка „Драйзе“, заводско производство на „Рейнише Металварен Машиненфабрик“ – Германия. Експертизата е констатирала, че петнадесет броя боеприпаси представляват бойни патрони 7,65мм, производство на „Геко“ – Германия.

Останалите държани от него петнадесет броя боеприпаси представляват патрони за винтовки „Манлихер“, производство на Военна Фабрика България през 1937 г. и на Германия 1938 г. Държаните от обвиняемия огнестрелно оръжие и боеприпаси са определени от експертите като годни да произведат изстрел. 

При разпит в качеството на обвиняем Д.Н. не се е признал за виновен и е твърдял, че е закупил газов пистолет, за да стреля по уличните котки и кучета. Мъжът изразил предположение, че някой го е „натопил“. Заявявал, че е намирал патрони в старата къща на дядо си, но те били книжни. Другата му защитна теза е била, че пистолетът и патроните били открити от съпругата му при почистване на стари сандъци в дома на баба си. 

По искане на Районна прокуратура – Кюстендил съдът е наложил на подсъдимия Д.Н. наказание от две години „Лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване. 
Присъдата подлежи на жалба и протест в законоустановения срок.

Радина Лазарова
1196 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини