Затвор за жена, организирала убийството на родата си

  • 26 юни 2018 10:16

  • 5823
  • 1
Затвор за жена, организирала убийството на родата си
© Pixabay

Пловдивският апелативен съд отмени условната присъда на подсъдимата Иванка Р., като вместо това постанови тя да изтърпи ефективно наложеното наказание три години лишаване от свобода при първоначален общ режим. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Мярката за неотклонение „подписка“ бе изменена и подсъдимата беше задържана в съдебната зала. Иванка Р. е призната за виновна за това, че през периода от 14 март 2016 г. до 18 март 2016 г. в с. Бачково, с. Брани поле, с. Белащица и в гр. Пловдив е подбуждала служител под прикритие да отвлече брат Стойчо Р. и за шест отделни престъпления за това, че през същия период и на същите места умишлено е склонявала служителя под прикритие да умъртви брат, неговите деца Г. Р. и Г. К., двама от внуците му и зет му.

Всички престъпления са извършени от подсъдимата с користна цел – премахвайки брат си и неговите наследници, тя да получи наследството на починалия си баща си, който живял и работил в САЩ.

За всяко от деянията законът предвижда от една до шест години лишаване от свобода. При определяне на наказанието , са взети предвид чистото съдебно минало и възрастта на подсъдимата. Същевременно е отчетено, че Иванка Р. е извършила седем отделни престъпления спрямо свои най-близки родственици. Проявила е изключителна упоритост за намиране на извършител на престъпните си намерения, като е търсила такъв от престъпния контингент.

Предала на служителя под прикритие лист с написани от нея координати на „поръчаните“ си роднини и лично го е завела, за да покаже местонахождението им в гр. Пловдив. Заплатила му е предварително 3 000 лв. с обещанието, че ако роднините бъдат елиминирани, ще му заплати още 10% от наследството, оставено от баща в САЩ, което според нея възлизало на около 4 милиона щатски долара. 

Фактите и обстоятелствата, при които са извършени множеството престъпления мотивират апелативните съдии да приемат, че условното осъждане на подсъдимата от окръжния съд с пет годишен изпитателен срок, макар и да е в максималния му, предвиден от закона размер, не е достатъчно за постигане на целите на наказанието.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Върховния касационен съд.

Радина Лазарова
5823 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пламен

2018.06.26 | 11:47

1
Ко я жалете,направо смърт за долния боклук

Добави коментар

Водещи новини