Внесоха обвинителен акт за телефонната измама за 76 000 лева

  • 22 юни 2018 10:52

  • 1770
  • 1
Внесоха обвинителен акт за телефонната измама за 76 000 лева
© Novini.bg

Районната прокуратура в Търговище внесе в съда обвинителен акт срещу петима, извършили телефонна измама за 76 000 лева след предварителен сговор. Сред подсъдимите като извършител е и десетокласник от Търговище, който изпълнявал неведнъж ролята на муле на телефонни измамници.

Това съобщиха от пресцентъра на обвинението.

Делото е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна.

Сумата, предмет на телефонната измама, извършена в съучастие, надхвърля два пъти класифициращия признак на големите размери /70 работни заплати/ и надвишава и стойността на особено големите размери /140 минимални работни заплати/. Към момента на извършване на престъплението минималната работна заплата е била 510 лева.

На съд са предадени 22-годишният С.П., 24-годишният Й.П., десетокласникът Н.Р. като извършители на деянието след предварителен сговор, а останалите двама подсъдими – 44-годишният Хр. В. и 20-годишният  А.В., са действали в класическата схема за оказване на съдействие при полицейска операция като подбудители и помагачи. Трима от подсъдимите са с постоянни мерки за неотклонение „Задържане под стража“ с определения на Търговищкия районен съд. Най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо четвъртия подсъдим - Й.П., е била изменена от задържане под стража в парична гаранция в размер на 10 000 лева. Непълнолетният участник в телефонна измама след първоначалното задържане е с определена от съда мярка надзор от родител.

Четирима от подсъдимите са познати, тъй като живеят в едно и също село в община Стражица. В средата на януари 2018 г. Хр.В. и А.В. се срещнали със С. П. и Й. П. с предложение да участват заедно с тях в схема за телефонни измами. Осигурили им мобилни телефони и помещение, от което да звънят на хора от Търговище, защото там бил базиран като муле за вземане на парите от измамените ученикът Н.

На 19 януари т.г. Хр. В. и А. В. завели за пореден път в помещението подсъдимите С. и Й. Около 13,40 часа С.П. позвънил на стационарен номер, на който отговорила жена. Тя била на работното си място в държавно предприятие, където работела като счетоводител. С.П. се представил като шеф на криминалния отдел на полицията, обяснил й, че разследват телефонни измами. В списък на „измамниците“ бил намерен и номерът на жената, която всеки момент щяла да бъде атакувана от престъпниците. Жената дала и мобилния си телефон, за да поддържа постоянна връзка с мнимия полицейски шеф.

Малко по-късно на стационарния служебен телефон позвънил Й. П., който влязъл в ролята на измамника, заплашил жената, че знае всичко за нея и че ще й прати четири яки момчета да се саморазправят с нея. Поискал пари, но жената заявила, че не разполага със средства. Последвал разговор отново с „шефа на криминалния отдел“, който я попитал с какви средства разполага в банката. Жертвата отговорила, че има 75 000 лева. Мъжът дал гаранции, че след като съдейства за задържането на телефонните измамници, парите ще й бъдат върнати веднага, но за да не се провали акцията, тя трябвало да бъде дискретна и на никого да не казва защо тегли спестяванията си.

Пострадалата отишла в банката. Познавала се със служителката и обяснила молбата си да изтегли спестяванията си веднага с наложителна покупка на апартамент в София на следващия ден. По указание на Й.П. парите трябва до бъдат оставени в храсти на детска площадка. Десетокласникът бил уведомен и отишъл в района на детската площадка, за да вземе парите.

След като оставила торбата със 76 000 лева, жената се върнала на работното си място и се усъмнила, че е измамена. Подала сигнал на тел. 112. В същото време била получена оперативна информация, че ще бъде извършена телефонна измама и в близост до мястото, където измамената оставила парите, се намирали истински полицейски служители. При вземане на торбата със 76 000 лева десетокласникът Н.Р. бил задържан. 

При претърсване на помещението, откъдето била извършена измамата, служителите на реда намерили обгорели три мобилни телефона. 48 разговора били проведени в рамките на едно денонощие с различни стационарни телефони с кода на Търговище в търсене на наивници, които да се хванат.

Предстои делото срещу петимата подсъдими да бъде насрочено в Търговищкия районен съд.

Веселина Спасова
1770 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.06.22 | 11:23

1
Щом и млади хора се хващат на въдицата и то счетоводители, явно актьорите са много добри! Какво да говорим за възрастните!

Добави коментар

Водещи новини