Българин е осъден на 17 години затвор в Гърция за трафик на мигранти

  • 03 май 2018 19:23

  • 28272
  • 4
Българин е осъден на 17 години затвор в Гърция за трафик на мигранти
©

Българин е осъден на 17 години затвор в Гърция за трафик на мигранти. След продажба бусът му попада в ръцете на каналджии, които не са го пререгистрирали.

Преди 6 години Николай Иванов от Враца, който се занимава с ремонт на автомобили, обявява за продажба в интернет свой бус. Купуват го румънци. „Гледаха го, харесаха го, платиха го, отидохме при нотариуса и си заминаха с него и оттогава до ден-днешен само проблеми”, разказва Николай Иванов пред БТВ.

Новите купувачи не го пререгистрират на тяхно име.

Две години по-късно бусът е задържан в Гърция с 18 нелегални мигранти. Арестуван е шофьорът, но гърците повдигат обвинение и на Николай – за подпомагане на трафика. Миналата година той отива в КАТ по работа.

„И оттам ми казват, че моето име свети в червено, че имам европейска заповед за арест. Влязох в ареста за един месец – с 16 човека за убийство”, каза Николай Иванов.

Оказва се, че Николай е осъден в Гърция задочно. Присъдата му на първа инстанция е 25, а на втора – 17 години затвор. Врачанският съд обаче отказва да го екстрадира, защото все още няма финална присъда. Налагат му най-леката мярка "подписка".

Съпругата на Николай е писала стотици писма до институциите у нас с молба за помощ. „До всички – омбудсман, президент, премиер, министерство на правосъдието, външно. Отговорът е един и същ – "Делото е от частен характер, оправяйте се сами". Телефони на гръцки адвокати, сайтове и нищо повече”, обясни Тереза Велчева.

„Около 15 000 лева сме похарчили. Имам да давам около 6000 – 7000 за следваща инстанция, вземал съм назаем от приятели и не знам как ще ги връщам”, допълни Николай Иванов.

„Животът ни е един кошмар в момента. Имаме момче на 12 години. Той знае всичко, трудно му е много. Постоянно пита къде е тати, да не е станало нещо, да не са го затворили пак”, споделя Тереза Вълчева.

Мая Йорданова
28272 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
пурко

2018.05.04 | 10:19

4
Системата ни е такава.Нужно е при продажба нотариусите и бившите собственици да информират КАТ за промяната на собствеността-оттам регистрацията става невалидна и всеки заловен с такъв автомобил да плаща солидна глоба.

2018.05.04 | 07:59

3
че няма да лежи в затвора е сигурно . но за сметка на това ще потъне в кредити до живот
Осъден

2018.05.04 | 07:59

2
Вие българите продадохте майките си и държавицата , че този ли човецец няма да екстрадирате.
Пиночет

2018.05.04 | 07:59

1
Нека позная педеруски или сръбски боклук си !!

Добави коментар

Водещи новини