Хасково екстрадира мароканец, обвинен в тероризъм

  • 05 април 2018 12:27

  • 1443
  • 0
Хасково екстрадира мароканец, обвинен в тероризъм
© Булфото (архив)

Състав на Окръжния съд в Хасково постанови незабавна екстрадиция на обвинения в тероризъм марокански поданик Науфал Рашид Захри /35 г./ на свое заседание. Присъдата не подлежи на обжалване.

Захри е обявен за международно издирване от Интерпол - Рабат във връзка с извършване на терористична дейност и членство в терористичната организация ИДИЛ.

Членът на "Ислямска държава" бе задържан при нелегалното му влизане през "зелена граница" от Турция у нас в Свиленградско с група от 27 сирийци на 13 януари т. г.. Първо той също се е легитимирал като сириец, но впоследствие е бил разпознат като издирвано лице по време на престоя му в МВР - центъра за бежанци в Любимец. На 12 февруари съдът го остави в ареста за срок от 90 дни, а след това мярката "задържане под стража" бе удължена.

Според сведената до нашето правосъдие информация Захри е имал "лоялно членство в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата към ИДИЛ служба "Механизация към Главна дирекция - Военни лагери" в град Ал - Маядин, област Дер - Алзор, Сирия. В изпълнение на тази дейност той се е придвижвал в Сирия като е носел колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси", гласят данните от Интерпол.

"Работех за ДАЕШ, но като домакин и писар. Упражнявах тази дейност, за да издържам семейството си, с което бях в Сирия", каза в съдебната зала Науфал. Той не скри притесненията си, че вероятно щял да бъде измъчван от властите в родината си.

Радина Лазарова
1443 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини